Najnovije vesti

DA LI IMAM HARIZMU? Izmerite svoju harizmatičnost u ovih 6 koraka
Foto: Promo

DA LI IMAM HARIZMU? Izmerite svoju harizmatičnost u ovih 6 koraka

Edukacija

Kako se meri harizmatičnost? Zapravo, vrlo jednostavno. U 6 koraka.

Departman za psihologiju Univerziteta u Torontu sproveo je jedno od najvećih istraživanja o pojmu harizmatičnosti. Ono što ovo istraživanje čini posebno interesantnim jeste to što njegov fokus nije na liderima – kod kojih se harizmatičnost podrazumeva – već na običnim ljudima.

Većina ljudi se nečim izdvaja: neki su duhoviti, neki plene izgledom, neki su surovi profesionalci, a neki otvoreni u komunikaciji. Ali vrlo je malo onih koji su celovit paket i koji su uvek i primećeni i zapamćeni. Ukratko – harizmatični.

Psiholozi su zato pokušali da naprave listu onih osobina ili pojava koje zajedno čine harizmatičnu osobu.

Kako sam test izgleda? Svaku tvrdnju sa ponuđene liste trebalo je da ispitanici ocene od 1 do 5, u zavisnosti od toga koliko su sa njom saglasni. Pokušajte i sami.

foto: Promo

Ja sam neko ko…

1. ...je uvek primećen

2. ...utiče na ljude i njihovo mišljenje

3. ...zna kako da predvodi

4. ...čini da je ljudima prijatno

5. ...se često osmehuje

6. ...se lako uklapa

Sada saberite svoje rezultate i broj podelite sa 6. To je vaš koeficijent harizmatičnosti.

foto: Promo

Istraživanje kaže da je rezultat većine ispitanika (a bilo ih je skoro 1.000) oko 3,7.

Isto tako, ispitanici su i sami ocenjivali šta su glavni „sastojci“ harizmatičnosti: najvažniji su uticaj (sposobnost da se utiče na mišljenje i stavove drugih) i otvorenost (da se u njihovom društvu osećate prijatno i opušteno).

Možda najzanimljiviji rezultat je dalo za potrebe eksperimenta napravljeno poređenje između sopstvene ocene lične harizmatičnosti i one koju su dali drugi – rezultati su se u skoro 100% slučajeva potpuno poklapali. Šta to znači? Slika koju imate o sebi nije pogrešna, samo vam često nedostaje i potvrda drugih.

Sa druge strane, prethodna istraživanja – ona usmerena na lidere – pokazala su da lidersku harizmatičnost čini mnogo veći broj činilaca. Zašto? Lideri na početku moraju da se izbore sa velikom preprekom: oni predvode, a drugi često prema tome imaju otpor bez stvarnog razloga. Mnogi polaze od ideje da nije logično voleti šefa.

foto: Promo

Naravno, bilo koji rezultat da dobijete na ovom testu ne treba da vas obeshrabri.

Poslovi u kojima je harizmatičnost važna – pre svega odnosi s javnošću – ne zavise samo od vašeg ličnog šarma. Potrebna su stvarna znanja i realno iskustvo. Nepredviđene situacije se dešavaju svakog dana, a nije uvek moguće prevazići ih osmehom.

foto: Promo

Zato je važno da svom obrazovanju pristupite ozbiljno i profesionalno. Ako želite da radite s ljudima, neophodno je da budete harizmatični. Srećom, i te veštine se uče. Škola koja pruža celovita znanja naučiće vas i kako da se dopadnete drugima.

Raditi s ljudima nije lako. Treba da se prilagodite svakoj specifičnoj ličnosti, a da istovremeno budete sigurni da će vaš zadatak i posao stići do željenog cilja. Da, harizmatičnost pomaže. Ali ne zaboravite da je profesionalni pristup uvek neophodan. Kao i realno znanje.

Promo tekst  

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...