Najnovije vesti

ŠTA VAS MOTIVIŠE? Evo kako da pronađete idealno radno okruženje koje podstiče
Foto: Promo

Popularna psihologija

ŠTA VAS MOTIVIŠE? Evo kako da pronađete idealno radno okruženje koje podstiče

Edukacija

Skoro svi profesionalci tvrde da su svakodnevno motivisani i koncentrisani na cilj. Fokusirani su na zadatak, sarađuju s kolegama i poštuju rokove. To zvuči odlično, ali najčešće nije istina.

Da, zadaci jesu ostvareni na vreme, ali ne zato što su zaposleni motivisani da se cilj ostvari što pre i na najbolji mogući način. Naprotiv, radi se uglavnom zato što se mora. Razloga za ovakav pristup ima mnogo – nesuglasice s menadžmentom, loše upravljanje poslovima ili vremenom i slično – a možda najčešći razlog jeste vaš nedostatak motivacije.

foto: Promo

Svaki čovek motivaciju nalazi na drugačijem mestu. Neki streme ka uspehu, drugi žele da utiču na druge i budu inovatori, treći traže dobre međuljudske odnose. Jedni žele kontinuitet i predvidljive situacije, druge vuku rizici i stalne promene.

Da bismo vam pomogli da dublje proniknete u pitanje svoje motivacije i pronađete okruženje koje će za vas biti podsticajno, pozabavićemo se osnovnim tipovima motivacije. Pitanje koje sebi treba da postavite je sledeće: šta vas motiviše.

Šta vas motiviše?

Postoji 5 osnovnih vrsta motivacije: dostignuće, moć, pripadanje, sigurnost i avantura. Šta to znači?

Dostignuće

Imate snažnu potrebu da ostvarite ono što ste zacrtali. Zapravo vam nije važno da li ste od nekoga bolji, već da li ste u svakom trenutku dali sve od sebe.

Ne uživate u radu bez rizika, jer su to ciljevi koji se lako ostvaruju, a vas to ne ispunjava. Pred sebe stavljate teške zadatke, koji zahtevaju da problem sagledate iz svih uglova.

I kada to ostvarite, ne opuštate se, već tražite nov izazov.

Moć

Ne želite da pokorite svet, vi želite da budete primer. Žudite za visokom titulom, novac vam nije na prvom mestu. Volite da budete autoritet i predvodite.

Iako ste na vrhu sami, neophodno vam je da imate one koji vas prate i slušaju vas.

Pripadanje

Želite harmonične odnose sa saradnicima, želite da budete prihvaćeni. Tako i birate poslove – uvek u interakciji s ljudima. Vi ste deo grupe i uživate u timskom radu.

Sigurnost

Želite utvrđena pravila i postupke, konzistentnost i predvidljivost. Ne stremite ka menjanju kompanija, čak ni ka promeni pozicije koju trenutno imate.

Promene vas pomeraju iz koloseka i teško vam je da se prilagođavate na nešto novo.

Avantura

Nesigurnost, rizik, promena – to je ono što vas motiviše.

Obožavate izazove i volite da budete prvi koji će isprobati novine. Često menjate poslove i kompanije, ili ste frilenser. Čim osetite da ste negde ostvarili svoj pun potencijal, idete dalje.

Koje je vaše polje motivacije? Šta ako ste negde između? Ovde se na delu vidi koliko je važan i nužan posao dobrog menadžera ljudskih resursa. Kada ulazite u novu kompaniju ili menjate poziciju, HR menadžer je taj koji će diskretno uticati na okolnosti tako da vas dodatno motiviše.

foto: Promo

Ako se nađete u situacijama koje vam profesionalno prijaju, ranije i lakše ćete ostvariti svoj maksimum. Avanturistu odmah treba postaviti pred nepoznato; onog koji želi sigurnost prvo treba precizno sprovesti kroz zaduženja i obaveze na novom poslu.

HR menadžer je psiholog koji je na raspolaganju celoj kompaniji. Njegov posao je pre svega procena: da li kandidat ima potrebna znanja i iskustvo, a onda – kroz razgovor – treba da zaključi na koji način će učiniti da ga okruženje i okolnosti motivišu da dâ svoj maksimum.

A možda vas motiviše baš to – da istražujete šta motiviše druge. Ako je tako, vreme je da postanete HR menadžer.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...