ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA: Evo kako najbolji svetski analitičari pristupaju istraživanju tržišta
Foto: Promo

Četiri saveta svetskih analitičara na temu istraživanja tržišta

ISTRAŽIVANJE TRŽIŠTA: Evo kako najbolji svetski analitičari pristupaju istraživanju tržišta

Edukacija -

Najveći problem svakog mladog preduzetnika, a verovali ili ne, čak i onih koji su iskusni, jeste to što je svaki poslovni potez vrlo neizvestan. Ne postoji ništa što možete da učinite i da znate sa 100% sigurnosti kakav će ishod biti.

foto: Promo

Ono što možete jeste da povećate procenat izvesnosti za određene poteze na osnovu detaljnog i kvalitetnog istraživanja tržišta. Nekada ga možete uraditi i sami, a nekada morate platiti profesionalce koji bi vam u tome pomogli. Ono što je najbitnije jeste da imate podatke koji su sigurni i koji će vam pomoći da donesete odluku.

Kao što svi već znaju, najbolji vid učenja jeste iz iskustva, pa smo zato prikupili savete stručnjaka iz ove oblasti koji su pričali upravo o tome kako možemo kvalitetno istražiti tržište i doći do potrebnih informacija.

Predvidite nepredvidivo

Majk Džejkmen, ekonomista koji je radio istraživanja za mnoge svetski priznate brendove, ističe kako, nakon pobede Trampa na izborima 2016. godine, kao i posle Bregzita, klijenti gube poverenje u istraživačke agencije.

foto: Promo

Jednostavno nije moguće predvideti ponašanje određenih ličnosti koje se ne uklapa u kalupe svega do sada naučenog. Zato je, kako Majk kaže, neophodno kontinuirano sprovoditi istraživanja koja će pratiti dešavanja i beležiti i najmanje moguće promene, kako bi se predvidele neregularnosti.

Takođe, on ističe kako klijenti sve više traže koncizne izveštaje koji će prvo ponuditi zaključke, a tek onda detalje.

Pratite kontekst

Dženifer Mejps Krist, menadžerka istraživanja u Fridonija grupi, iza sebe ima nebrojeno veliki broj napisanih izveštaja. Danas, kako ona tvrdi, okruženi smo podacima koje ne znamo da rastumačimo.

Veliki broj alata kao što su Brandwatch, Awario ili Mention, nude opsežna istraživanja i daju klijentima eksportovane izveštaje koji sadrže veliki broj grafikona, boja i informacija, ali bez konteksta i bez dobrog poznavanja situacije, ti brojevi ne znače ništa.

Zato je neophodno uvek doći do korena informacije kako bi se izvukao smisao svega napisanog.

Koristite podatke

Kris Slajt, direktor istraživačke agencije Of-hajvej, ima pak nešto drugačije mišljenje. On smatra da sâm sistem i tehnologija istraživanja nisu loši i da na tržištu postoji izuzetno veliki broj sjajnih istraživača i analitičara koji znaju tačno šta treba da gledaju i gde da traže informacije.

Ono u čemu je problem jesu brendovi i klijenti koji ne koriste podatke. Ukoliko plaćate istraživanje ili trošite radne sate kako biste došli do informacija, morate sa njima nešto uraditi. Ideja svega i jeste da na osnovu toga donesete promišljene i kvalitetne odluke.

Personalizujte pristup

Set Katler, analitičar iz agencije Frost i Saliven, tvrdi da je najbolji pristup sa kojim je imao iskustva u svojoj karijeri samo personalizacija.

Tek kada se poistovetite sa klijentovim problemom i kada počnete da gledate njegov proces odlučivanja iz njegovog ugla, moći ćete da shvatite šta je karika koja nedostaje i gde morate tražiti kako biste došli do informacija.

foto: Promo

Personalizacija svakog izveštaja je neophodna kako bi se targetirali upravo oni izazovi koje konkretna kompanija ima.

Kada dođete do informacija koje su vam potebne i do odgovora na pitanja koja postavljate sebi i svom internom timu, znate li šta potom možete da radite sa tim?

Ovo je možda najteže pitanje u kome vam analitičari ne mogu pomoći, jer su svi sledeći koraci na vama – strategija, proces odlučivanja, izmene nastupa na tržištu – sve su to mogući ishodi nakon što saznate ono što vam je potrebno. Da biste mogli da donesete takvu odluku, neophodna vam je edukacija i iskustvo u marketinškim vodama. Zato upišite marketinški menadžment i započnite spremni poslovnu avanturu.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track