PROGRAMSKI JEZICI ZA IOS: Da li iOS programer treba da zna Objective-C ili Swift?
Foto: Promo

Programiranje u IOS okruženju

PROGRAMSKI JEZICI ZA IOS: Da li iOS programer treba da zna Objective-C ili Swift?

Edukacija -

Pojava i velika popularnost proizvoda kakvi su iPhone, iPad i drugi uređaji koje pokreće platforma iOS uticala je na dinamiku tržišta IT poslova. Mnogi iskusni programeri, ali i oni koji to tek planiraju da postanu okrenuli su se pisanju kodova za ovaj operativni sistem. Osnovni razlog za takvu odluku je velika tražnja na tržištu koja vlada za iOS programerima, kao i odlična prilika za ostvarivanje velike zarade.

foto: Promo

Kako biste postali stručnjak za kreiranje aplikacija i softvera za operativni sistem iOS, neophodno je da posedujete specifična znanja. Polemike o tome koji programski jezik će vam omogućiti bolju perspektivu u ovom poslu svakodnevno se vode na internetu. Dok jedni zastupaju tezu da je to Objective-C, drugi su ubeđeni da je programski jezik Swift pravi izbor za ostvarivanje uspešne karijere u iOS okruženju.

Šta je zapravo najbolji izbor za sve vas koji ste na početku – pročitajte u nastavku.

Uz Objective-C programiraćete lakše

Iako je Objective-C stariji programski jezik u odnosu na Swift, važno je istaći da bez njegovog poznavanja ne možete postati vrhunski programer za iOS platformu. Iskusniji programeri navode brojne razloge zbog kojih bi trebalo da naučite Objective-C, a kao najvažniji razlog često ističu činjenicu da će vam uz ovaj programski jezik celokupan posao biti olakšan. Ukoliko ne razumete kako su napisani kodovi u programskom jeziku Objective-C, čak iako znate da kreirate aplikacije pomoću Swifta, nalaženje posla iOS programera može biti izazov.

foto: Promo

Šta se traži na konkursima za posao?

Na App Storeu postoji više od milion aplikacija za iOS platformu, od kojih je velika većina napisana u programskom jeziku Objective-C. Upravo to je i osnovni razlog zašto se na gotovo svakom raspisanom konkursu za iOS programere traži poznavanje ovog jezika. Ukoliko pored tih veština, znate da radite i u „programskom jeziku budućnosti", kako stručnjaci često nazivaju Swift, vaše šanse da dobijete posao definitivno će biti znatno veće. Ipak, da biste uopšte došli u situaciju da aplicirate za bilo koje radno mesto koje se tiče iOS programiranja, moraćete da naučite Objective-C.

Swift je budućnost

Programski jezik Swift vizuelno je mnogo bolje prilagođen korisnicima od svoje preteče, što je jedan od najčešćih razloga zbog kojih početnici žele da započnu sa učenjem baš ovog jezika. Međutim, činjenica je da Swift zahteva mnogo više truda da biste ga savladali, posebno ukoliko ne poznajete Objective-C. Iako vam na prvi pogled stvari mogu izgledati drugačije, iskusniji iOS programeri potvrdiće vam da se Swift sastoji iz brojnih nijansi, za čije savladavanje će vam biti potrebno više vremena.

foto: Promo

Pored toga, Swift kao relativno mlad programski jezik još trpi bitne promene, što znači da ćete s vremenom morati da se prilagođavate na novine. U svakom slučaju, ne bi trebalo da zanemarite postojanje Swifta, jer se, prema svemu sudeći, radi o programskom jeziku koji će kad-tad preuzeti primat i postati osnova za programiranje na iOS platformi.

Siguran put ka poslu iOS programera

foto: Promo

Objective-C je neophodan, a Swift je jezik koji će to sigurno postati. U takvoj situaciji, nameće se samo jedno rešenje za buduće iOS programere – učenje oba programska jezika. Možda vam ovo kao početnicima zvuči kao preveliki zalogaj, ali uz programe posebno prilagođene za iOS programere, organizovane pod vođstvom mentora u onlajn i oflajn varijanti, znanje za programiranje u oba jezika možete usvojiti u roku od godinu dana. Nakon što ovladate potrebnim veštinama i postanete kvalifikovani stručnjak, biće vam otvoren put ka poslu iOS programera.

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track