NAUKA POKAZALA: Iznenadiće vas šta čini lidera budućnosti
Foto: Promo

Liderstvo u praksi

NAUKA POKAZALA: Iznenadiće vas šta čini lidera budućnosti

Edukacija -

Verovali ili ne, postoje određena znanja i načini razmišljanja koji će biti presudni u stvaranju budućih lidera.

Džejkob Morgan, ekonomista i psiholog, posvetio se proučavanju osobina i znanja koji će biti presudni u formiranju lidera za budućnost. U obimnom istraživanju, koje je sproveo sa platformom Linkedin, razgovarao je sa 140 predstavnika višeg menadžmenta i više od 14.000 zaposlenih. Pitanje koje im je bilo postavljeno glasi: Kako se prilagoditi novim poslovnim modelima i brzim promenama, i pri tome uspešno voditi tim?

foto: Promo

Morgan lidere definiše kao svetionike, one koji pokazuju jasan i siguran put do ostvarenja ciljeva. Međutim, kao što su svetionici beskorisni ukoliko na vodi nema brodova, tako i lideri nemaju značaj ako ne predvode (i ne razumeju) svoje zaposlene.

Na osnovu dobijenih odgovora, Morgan je definisao najpoželjnije mentalitete lidera:

1. Građanin sveta

Lider će biti onaj koji je spreman da upozna i prihvati različite kulture i običaje i da iz njih uči. Razumeće drugačije načine života i rada i tako proširiti svoja viđenja, što će otvoriti prostor za nove i drugačije ideje i rešenja.

2. Saradnik

Dugo vlada mišljenje da je lider onaj koji se nalazi na vrhu poslovne piramide. U budućnosti će se ovo promeniti. Lider će biti na usluzi svojim saradnicima i zajedno će pomerati granice poslovanja i uspeha. Baš zato je ključno da lideri na samom početku prepoznaju potencijal svojih zaposlenih i znaju koliko daleko mogu da stignu – a onda im u tome pomognu.

foto: Promo

3. Šef

Kao i vrhunski kuvari, lideri moraju da znaju pravu meru određenih sastojaka. Oni treba da uspešno pomešaju timove, načine rada, prethodna znanja i iskustva… Ključ je u skladnom spoju ljudskog rada i tehnologije.

4. Istraživač

Lideri moraju da budu otvoreni za nova rešenja. Čak ni ako oni sami nisu upoznati sa svim novinama i procesima unapređenja, moraju da umeju da prepoznaju koje od tih novina treba prihvatiti i razvijati.

Osim posebnog mentaliteta, lidera budućnosti krase i određene osobine. Morgan izdvaja sledećih pet osobina, za koje tvrdi da su ključne.

foto: Promo

1. Trener

Lider mora da bude najbolja verzija sebe – samo tako to može da traži i od drugih. Jedina osoba sa kojom treba da se takmičite jeste vi sami.

2. Vizionar

Kao lider, važno je da naslutite i pretpostavite šta će se tek desiti i tome prilagodite svoju poslovnu strategiju.

3. Joda

Iz „Ratova zvezda”. Joda je uvek svestan sebe, ali istovremeno ima mnogo saosećanja za druge. Morate da otkrijete šta motiviše vas, ali i sve one sa kojima sarađujete.

foto: Promo

4. IT tinejdžer

Današnja tehnologija se previše brzo razvija i menja, a vi morate da je pratite. Posmatrajte sebe kao tinejdžera koji je na početku razumevanja tehnologije – pitajte, isprobavajte, menjajte… Samo tako ćete pronaći pravo rešenje za svoj posao.

5. Prevodilac

Slušajte, pitajte i odgovarajte. U budućnosti će dobra komunikacija biti ključ uspešnog poslovanja. A lider mora da razume svaku kariku u lancu.

Lider menja pravila i pomera granice. Zato drugi i žele da ga slede. Budite jedan od njih.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja