ZA USPEH U WEB DIZAJNU: Ako želite uspešnu karijeru web dizajnera, sledite ove savete
Foto: Promo

Meke veštine i web dizajn

ZA USPEH U WEB DIZAJNU: Ako želite uspešnu karijeru web dizajnera, sledite ove savete

Edukacija -

Da započnete karijeru u oblasti web dizajna potrebne su vam određene „tvrde veštine". Poznavanje principa dizajna, tipografije, rad sa konkretnim softverima i poznavanje PHP-a – samo su neke od njih. Međutim, tehničko znanje i talenat često nisu dovoljni. Ono što nedostaje jesu takozvane „meke veštine". Pokazalo se da kombinacija tvrdih i mekih veština najčešće donosi uspeh.

Korisni saveti koje vam ovom prilikom predstavljamo pokazaće vam kako da se korišćenjem i mekih i tvrdih veština izdvojite od konkurencije i postanete traženi stručnjak za kreiranje sajtova.

IT Academy
foto: Promo

1. Usavršite komunikacijske veštine

Efikasna komunikacija je jedna od osnovnih mekih veština. Ona će vam znatno olakšati svakodnevicu na poslu. Kao web dizajner bićete prinuđeni da uvek budete u kontaku s klijentima, programerima, grafičkim dizajnerima i mnogim drugim profesionalcima koji učestvuju na projektu kreiranja web sajta.

Razvijene komunikacijske veštine biće vam od velike pomoći, jer ne govore svi istim jezikom – klijent i programer imaju potpuno drugi vokabular. Isto važi za njihove želje i ciljeve, kao i za razumevanje projekta web sajta.

IT Academy
foto: Promo

2. Promovišite svoj rad preko dobrih odnosa s klijentima

Odličan, a besplatan način da sebe predstavite budućim klijentima jeste promocija putem društvenih mreža, ali kako da privučete klijente koji ne troše sate na stranicama posvećenim web dizajnu? Najbolja reklama je, ipak, preporuka od bivših klijenata.

S druge strane, dobro odrađen posao nije dovoljan. Vaš profesionalno izgrađen odnos s klijentima i sposobnost slušanja – što je još jedna meka veština – doneće vam kredibilitet dobrog saradnika, što će reći – preporuku za nove projekte

IT Academy
foto: Promo

3. Napravite detaljan plan kompletnog projekta

Većina web dizajnera projektima pristupa bez prethodno osmišljenog plana. Mnogi žive u nadi da će im iznenadni nalet inspiracije pomoći da reše sve probleme. Međutim, u realnosti je situacija drugačija. Inspiracija mnogo češće pomogne upravo onima koji su detaljno osmislili plan po kome će raditi na izradi projekta.

Zato se preporučuje da prvo kreirate skicu toga kako će izgledati vaš web sajt, a zatim da osmislite detaljan plan realizacije zamisli. Sposobnost sagledavanja celine i predupređenje grešaka jeste vrlina svih uspešnih profesionalaca u web dizajnu.

IT Academy
foto: Promo

4. Kontinuirano pratite aktuelne trendove i ažurirajte portfolio

Da biste bili uspešan web dizajner, potrebno je da uvek pratite napredak modernih tehnologija i, u skladu s aktuelnim promenama, prilagođavate vaš izlazni proizvod. Tako ćete se izdvojiti u moru dizajnera i pružiti klijentima upravo ono što traže – web sajt koji je odraz svog vremena. Redovno ažurirajte svoj portfolio i tako predstavite potencijalnim klijentima sve najsavremenije ideje koje imate.

Zato redovno ažurirajte svoj portfolio i uvek predstavite potencijalnim klijentima vaše najnovije projekte. Stavite sebe u drugi plan – to što vam je projekat s početka dvehiljaditih najdraži, ne znači da vas on potencijalnim klijentima preporučuje na najbolji način.

IT Academy
foto: Promo

5. Postanite timski igrač

Nasuprot uvreženom mišljenju da je u pitanju samotnjački život, dizajniranje web sajtova je posao koji u većini slučajeva podrazumeva rad u timu. Bez obzira na to da li radite u velikom dizajnerskom studiju ili u maloj startap kompaniji, velike su šanse da ćete na izradi jednog projekta sarađivati sa makar dve osobe -– menadžerom i programerom.

Upravo zato je mentalitet timskog igrača vrlina koja će vam, uz pomenute savete, obezbediti uspešnu karijeru web dizajnera. Zato vežbajte da efikasno sarađujete s drugima i vaša karijera će sigurno ići uzlaznom putanjom. Regruteri takođe vole izrazito timski nastrojene profesionalce, pa će svako iskustvo timskog rada izgledati dobro u vašem CV-ju.

Uz ove korisne savete i kvalitetno jednogodišnje obrazovanje po programu prilagođenom za web dizajnere, zasnovano na realizaciji realnih projekata, obezbedićete sebi posao o kakvom ste oduvek sanjali. Iako su velika zarada i traženost stučnjaka iz ove branše najzaslužnije za rastuću popularnost ovog zanimanja, posao web dizajnera nudi i brojne druge prednosti. Tu su prilike da pokažete kreativnu stranu, mnoštvo poslova za frilensere, kao i šansa da radite za sebe i birate klijente..

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track