REŠITE SE KOMPJUTERSKIH VIRUSA ZAUVEK: Evo zašto bi trebalo da pređete na operativni sistem Linux
Foto: Promo

Operativni sistemi

REŠITE SE KOMPJUTERSKIH VIRUSA ZAUVEK: Evo zašto bi trebalo da pređete na operativni sistem Linux

Edukacija -

Virusi koji kruže internetom predstavljaju pretnju za svakog korisnika. Gotovo da ne postoji osoba koja svakodnevno pristupa mreži, a da se nekada nije susrela sa virusima, spamovima, ili trojancima.

Antivirusni programi mogu donekle olakšati život, ali oni nisu garancija, jer i nakon njihove instalacije postoji mogućnost da se kompjuter zarazi. Čak i ukoliko uspete da se rešite virusa koje imati na kompjuteru, pitanje je vremena kada ćete ponovo doći u situaciju da se borite sa novim virusima. Pri tome, antivirusni program će u velikoj meri usporiti rad vašeg računara.

Ukoliko želite da se rešite virusa jednom zauvek i omogućite sebi nesmetano surfovanje internetom bez strepnje da ćete ugroziti rad vašeg računara, najbolje i najsigurnije rešenje je prelazak na operativni sistem Linux. U nastavku sledi nekoliko dobrih razloga za ovaj radikalan potez.

Link Group
foto: Promo

Većina virusa je stvorena da napada operativni sistem Windows

Čak 91% populacije koristi operativni sistem Windows, zbog čega su skoro svi virusi pravljeni kako bi se šteta nanela upravo ovom operativnom sistemu. S druge strane, Linux je apsolutno imun na ove viruse, pa ako imate instaliran pomenuti operativni sistem, antivirusni programi vam uopšte neće biti potrebni.

Veliki broj virusa se širi preko elektronske pošte, pa se neki korisnici Linuxa ipak odlučuju da instaliraju antivirusni program zbog brige o drugima. Iako njima ne može ništa, oni ga mogu nehotice, preko USB-a ili mejla, preneti nekom trećem.

Link Group
foto: Promo

Operativni sistem Linux je besplatan

Operativni sistem Linux je potpuno besplatan i možete ga koristiti ne razmišljajući o pravnim posledicama ili o hakovanju. Za razliku od Windowsa, čiji je smisao prodaja programa kako bi se ostvario što veći profit, razvojni inženjeri na Linuxu uglavnom rade na dobrovoljnoj bazi, iz ubeđenja da je softver javno dobro.

Linux korisnicima daje slobodu prilagođavanja njihovim potrebama

Mnogi napredni korisnici, kao i stručnjaci za IT, favorizuju Linux u odnosu na Windows zbog fleksibilnosti. Ovaj operativni sistem daje veliku slobodu u poređenju su Windowsom.

Od vizuelnog pregleda do načina definisanja komandi, Linux je stvoren tako da se može u velikoj meri prilagoditi korisničkim navikama i željama.

Primera radi, prilagođavanja grafičkog intefejsa su, po rečima mnogih korisnika, naprednija od onih na operativnim sistemima Windows.

Popularnost Linuxa u stručnoj zajednici naprednih korisnika učinila je da se potreba za ekspertima za ovaj operativni sistem poveća. Obuka za Linux administratora može biti elegantno rešenje za atraktivnu karijeru u IT sektoru. Za samo dva semestra možete postati sertifikovani Linux administrator, traženi ekspert za postavku i održavanje mreža pod operativnim sistemima Linux.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track