OTKLONITE GREŠKE U KODU: Kako da koristite alate za analizu kodova
Foto: Promo

Saveti za programere

OTKLONITE GREŠKE U KODU: Kako da koristite alate za analizu kodova

Edukacija -

Sara Maunt, programerka u kompaniji „Coventry“, deli svoje iskustvo o načinima da testirate kodove i pravovremeno otklonite greške iz svog koda.

„Vrednost testiranja se stalno ističe i ponavlja softverskim developerima od najranijih faza njihove karijere. U poslednjih nekoliko godina, rast jediničnog testiranja, razvoja zasnovanog na testiranju i agilnih metoda doprineo je porastu interesovanja za korišćenje testiranja u svim fazama razvojnog ciklusa.

link group
foto: Promo

Testiranje je samo jedan od alata koje možete da iskoristite za poboljšanje kvaliteta vašeg koda. Trenutno stanje u programerskim jezicima, kompajlerima i alatima za statičku analizu veoma je različito. Memorija i procesor su relativno dostupni, pa kompajleri lako proveravaju veliki broj grešaka. Gotovo svaki programski jezik ima najmanje jedan alat koji proverava da li je došlo do kršenja standarda ili stilskih smernica, nekih uobičajenih a ponekad i lukavih grešaka koje je teško pronaći, poput potencijalnih nereferentnih smetnji.

link group
foto: Promo

Složeniji alati, kao što je „Splint“ za programski jezik C ili „Pylint“ za programski jezik Python, mogu da se konfigurišu. To u praksi znači da možete da izaberete koje greške i upozorenja alat emituje, preko komandne linije ili u IDE (integrisano razvojno okruženje, koje obično sadrži i alat za otklanjanje grešaka). Splint će vam čak omogućiti da unesete komentare o svom kodu kako biste dobili preciznije savete o vašem programu.

link group
foto: Promo

Ako sve ostalo ne uspe, i tražite jednostavne greške ili kršenja standarda koje nije pronašao vaš kompajler, IDE ili alat za analizu, možete da kreirate svoj alat za statičku proveru („checker“). Ovo zapravo nije teško koliko vama izgleda.

link group
foto: Promo

Ne dozvolite da testiranje bude kraj vašeg osiguranja kvaliteta – iskoristite sve moguće alate za analizu i nemojte se plašiti da napravite sami svoje.“

Ako želite da budete dobar programer na niivou na kome je Sara Maunt, preduslov je da imate znanja i veštine. Ta znanja i veštine danas je moguće steći na razne načine, Međutim, nije svaka mogućnost jednako efikasna. Siguran način jesu sertifikovani jednogodišnji edukativni programi. Da biste se obučili za rad u profesionalnom okruženju, potrebno je najmanje godinu dana. Samim tim, kraći kursevi i tutorijali ne mogu da vam pomognu.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track