MARKETINŠKI BRIF: Evo kako da napišete brif za kreativni sektor
Foto: Promo

6 tačaka kreativnog brifa

MARKETINŠKI BRIF: Evo kako da napišete brif za kreativni sektor

Edukacija -

Rad u kreativnom sektoru, iako je obično zabavan, ponekad može biti izuzetno izazovan zbog načina na koje su zadaci definisani. Bilo da je reč o tvorcima teksta ili dizajna, kopirajterima ili dizajnerima, verovali ili ne, ishod njihovog rada najčešće zavisi ne od njihovih veština, već od opisa zahteva koji su dobili, a koji dolazi od nadređenog marketinškog menadžera.

Link Group
foto: Promo

U industriji marketinga takav zahtev se zove brif i piše se vrlo pažljivo, kako bi osoba koja preuzima posao znala tačno šta se od nje očekuje i koji rezultat je neophodno proizvesti za klijenta, odnosno naručioca posla.

Pisanje kreativnog brifa predstavlja izazov samo po sebi. Da bismo vam pomogli u tom procesu, u nastavku možete pronaći nekoliko saveta koji će vam biti od koristi.

Predstavite kompaniju

Link Group
foto: Promo

Da bi mogli da odrede ton i vizuelni identitet cele priče koju stvaraju, kreativcima je pre svega važno da znaju za koga se neki projekat realizuje. Iako će verovatno uz konkretan brif dobiti i knjigu standarda, izuzetno je korisno da im se obrazlože načela firme za koju se radi, prethodna iskustva, dosadašnje promotivne aktivnosti ili bilo koji uvid koji može da im približi klijenta i pomogne im da steknu sliku i oforme utisak o pravcu koji će iskoristiti.

Razjasnite cilj

Pre nego što počnete da objašnjavate konkretan zahtev, jasno opišite šta klijent želi da postigne tim projektom. Da li je u pitanju povećanje prodaje, veća izloženost javnosti, promena reputacije, širenje određene promotivne poruke ili nešto sasvim drugo?

Za svakog kreativca je važno da ima uvid u strategiju, kako bi i sam doprineo idejama i uložio dodatni trud da krajnje rešenje prilagodi očekivanom ishodu.

Ciljna grupa

Link Group
foto: Promo

Potrebno je naći odgovor na pitanje: kome se obraćam? Osnova marketinških veština jeste u kreiranju profila zamišljenog idealnog kupca, odnosno u kreiranju avatara. To znači da ćete oslikati osobu za koju postoji najveća šansa da će kupiti vaš proizvod ili da će stupiti u bilo kakvu interakciju sa vašim brendom. Ta osoba mora imati osobine, bolne tačke, potrebe, interesovanja, hobije i sve ono što definiše realnu personu sa kojom želite da komunicirate. Kreativcima je posebno značajno da upoznaju publiku kroz analizu, jer u skladu sa tim prilagođavaju ceo svoj rad.

Konkurencija

U kreativnom brifu bi trebalo da u kratkim crtama opišete i konkurenciju. Ponekad možete dati i i neke vizuelne primere kako bi kreativci videli sa kim se bore i koji stil zastupaju konkurenti, dok će nekada biti dovoljno da samo navedete njihova imena i opišete po čemu su bolji, a po čemu lošiji od vašeg brenda.

Uz pomoć informacija o ostalim tržišnim igračima, kreativci će lakše doći do inspiracije i uvideće koju poziciju mogu da zauzmu da bi bili bolji od njih.

Ključne poruke

Link Group
foto: Promo

Znate li šta je misao koju želite da ljudi imaju o vama i vašem brendu nakon što završe interakciju? Ključne poruke su upravo te misli i skrivena značenja koja publici ostaju u podsvesti posle gledanja reklame ili nekog promotivnog materijala.

Svaki brend ima svoje ključne poruke i njih može biti nekoliko, u zavisnosti od toga koje ciljeve imate. Ne propustite da ih uključite u brif, jer mogu biti od velikog značaja za kreativni proces koji će uslediti.

Kanali distribucije

Na kraju obavezno uključite tehničke informacije koje će usmeriti kreativce na konkretno rešenje. Velika je razlika u procesu ukoliko je biznisu potreban bilbord ili ukoliko je u pitanju TV reklama. U zavisnosti od kanala komunikacije, angažovaće se različiti delovi tima i pristup zadatku će biti umnogome drugačiji.

Baš zato sve tehnikalije, uključujući format, kanale distribucije i potencijalne lokacije ubacite na sam kraj brifa kao okvir u kome će kreativci raditi.

Sada, kada ste ovladali prvom fazom, neophodno je da se upoznate i s celokupnim kreativnim procesom koji sledi nakon brifa. Posle ove faze počeće distribucija sadržaja, odnosno kreiranje kampanja i plasiranje poruka u javnost, nakon čega otpočinje analiza i prilagođavanje poruka reakcijama javnosti. Taj proces ide unedogled, a kraj je tamo gde vi kažete da jeste, na osnovu svog iskustva i znanja. Ako osetite da vam bilo šta od ta dva nedostaje, upišite obuku za marketinški menadžment i kroz praksu ovladajte veštinama koje će vam biti ključne za uspeh u karijeri marketinškog menadžera.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja