DIZAJN KORISNIČKOG INTERFEJSA APLIKACIJE: Ovih 6 principa UI dizajna morate primeniti kada kreirate aplikaciju za mobilne uređaje
Foto: Promo

Dizajn u praksi

DIZAJN KORISNIČKOG INTERFEJSA APLIKACIJE: Ovih 6 principa UI dizajna morate primeniti kada kreirate aplikaciju za mobilne uređaje

Edukacija -

Kada je reč o kreiranju mobilnih aplikacija, trebalo bi da se vodite proverenim principima u dizajniranju korisničkog iskustva. Jedan od prvih jeste obaveza funkcionalnog interfejsa.

Ako preopteretite ograničen okvir koji ekran mobilnih uređaja pruža, izgubićete pažnju korisnika. S druge strane, ako im ne date dovoljno jasnih smernica, oni će ubrzo izgubiti želju da koriste vašu aplikaciju. Istina je da vrlo verovatno postoji veliki broj aplikacija koje omogućavaju istu uslugu. Ono u čemu se vi morate istaći jeste korisničko iskustvo. U nastavku teksta otkrijte kojih postulata dizajna korisničkog interfejsa se morate pridržavati kako biste kreirali uspešan proizvod.

1. Jasnost

Edukacija
foto: Promo

Dizajn bi morao proces izvršenja određenog zadatka da učini intuitivnim i na taj način ga olakša. Kada razvijate sopstveni dizajn, pokušajte da se stavite u ulogu korisnika koji se prvi put susreće s aplikacijom. Zapitajte se da li je sve jasno na prvi pogled. Ukoliko je odgovor potvrdan, na dobrom ste putu. A ako nije, postavite sebi sledeće pitanje – šta nije jasno i na koji način bi se proces mogao unaprediti.

Kao što je pisac De Sent Egziperi rekao, dizajn je savršen kada mu nijedan element nije moguće dodati, a ni oduzeti. Oslobodite se viškova i učinite da dizajn bude jednostavan i pregledan.

2. Konzistentnost

Održavanje konzistentnosti učiniće da vaši korisnici ne moraju da pamte procedure niti previše razmišljaju. Ako od prvog kontakta s aplikacijom uspostavite jasan i dosledan obrazac korišćenja i navigacije, oni će ga odmah usvojiti.

3. Prepoznatljivost

Edukacija
foto: Promo

Naravno, nije uvek neophodno da budete previše originalni. Korisnici vole obrasce koji predstavljaju standard, vole da prepoznaju funkcije i dugmad, kao i organizaciju stranice – ustaljene i standardizovane širom platformi i aplikacija. Uračunajte njihova očekivanja u vaše planove. Ne morate biti inovativni na svakom planu, a pogotovu ne u dizajnu korisničkog interfejsa.

Edukacija
foto: Promo

Prazan prostor oko elemenata važan je za privlačenje i usmeravanje pažnje korisnika. Ta belina povećava čitljivost i preglednost aplikacije. Takođe, ona predstavlja i „prostor za disanje". Drugim rečima, pomaže korisnicima da se ne umore dok koriste aplikaciju.

5. Kontrastnost

Da biste povećali upotrebljivost aplikacije, definišite njenu šemu boja. Morate imati primarne, sekundarne i tercijarne boje, ali ovo nije pitanje estetike, već i mogućnosti korišćenja aplikacije u uslovima slabog kontrasta, primera radi, kada je korisnik na otvorenom prostoru sa jakom prirodnom svetlošću.

Edukacija
foto: Promo

Priroda mobilnih aplikacija je takva da one daju vrlo malo fizičkog prostora za čitanje. Zato, kao što je napomenuto, morate odoleti iskušenju da ih pretrpavate informacijama, što je lako uraditi kada se prostor za tekst smanji. Po pravilu font ne bi trebalo da bude manji od veličine 11p. Ova velična će omogućiti čitljivost na daljinu bez uveličavanja i zumiranja. Kao što je već rečeno, prazan, odnosno „negativan" prostor pomaže čitljivosti. Zato dozvolite da tekst ima prostora da „diše".

Ovo su neki od osnovnih postulata dizajniranja korisničkog interfejsa. Međutim, korisnički interfejs je samo jedan od aspekata vizuelnog dizajna mobilnih aplikacija. Da ovladate ostalim aspektima, potrebno je znanje za čije sticanje vam je potrebno vreme. Iako su kratki kursevi korisni za ovladavanje određenim aspektima, samo sveobuhvatna obuka za web dizajnera u trajanju od barem godinu dana može proizvesti pravog dizajnera.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track