KAKAV TREBA DA BUDE VLASNIK MALOG BIZNISA? Ovo su ključne veštine i najvažnije osobine za uspeh u preduzetništvu
Foto: Tim Edukacija

Preduzetništvo

KAKAV TREBA DA BUDE VLASNIK MALOG BIZNISA? Ovo su ključne veštine i najvažnije osobine za uspeh u preduzetništvu

Edukacija -

Ako planirate da pokrenete mali biznis, dovoljni su dobra ideja, upornost i početni kapital. Međutim, da ga održite i odvedete do uspeha, trebaće vam malo više. U nastavku saznajte koje veštine i stavove treba da negujete kako biste od svog malog biznisa napravili ozbiljnu kompaniju.

Ovladajte veštinama upravljanja vremenom

Biti sam svoj gazda u teoriji zvuči sjajno, ali u praksi može biti teško. Jer preduzetništvo je stil života. Nije u pitanju standardno radno vreme od 9 do 5. Čak 64 posto ispitanika studije koju je među vlasnicima startapova sproveo blog kompanije Santam tvrdi da su morali žrtvovati vreme s porodicom i prijateljima zbog svojih malih biznisa. Zato morate ovladati veštinama upravljanja vremenom i postavljanjem prioriteta, jer inače rizikujete da upadnete u svakodnevnu rutinu u kojoj neprestano radite.

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Potražite saradnike koji dele vašu viziju

Kada vaš mali biznis poraste toliko da je potrebno zaposliti i prve saradnike, ovom zadatku pristupite studiozno. Prvo što bi trebalo tražiti kod budućih zaposlenih jeste da oni odgovaraju vašoj kompanijskoj kulturi i da dele vaše vrednosti. S druge strane, nisu vam potrebni istomišljenici, već oni koji će doprineti rastu svojom pozitivnom kritikom, što nas dovodi do sledeće tačke.

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite da prihvatite kritiku

Još jedan par očiju može da ukaže na očigledne greške koju su vam promakle, ali to neće mnogo pomoći ako ste svojeglavi i sujetni. Zato budite otvoreni za drugačija razmišljanja i ostavite svoj ego po strani. Uvek mislite na to da prihvatanjem novog mišljenja doprinosite rastu vaše preduzetničke inicijative, a samim tim i sopstvenom blagostanju. Neka vaš ego ne stoji na putu uspehu.

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite da delegirate posao

Mnogi preduzetnici imaju problema zbog toga što nemaju dovoljno poverenja u svoje saradnike da bi im poverili odgovorne zadatke. Ova loša navika rezultira time da je vlasnik biznisa non-stop zaokupljen obavezama, a zaposleni ponekad nemaju šta da rade. U upravljanje vremenom spada i oslobađanje vremena za važnije zadatke – one koji su vezani za odluke vlasnika malog biznisa. Zato imajte poverenja u ljude koje ste izabrali i dajte im slobodu u radu.

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Nastavite da učite

Vođenje biznisa je proces neprestanog učenja. Ovo se odnosi na praktične i emocionalne veštine. Ispravni stavovi i veštine koje su ključ uspeha, uz dobru ideju i istrajnost, morate obogaćivati znanjima iz planiranja, marketinga, prezentacije i razvijanjem drugih poslovnih veština. Jednogodišnja sertifikovana obuka za preduzetništvo je najbolji način da steknete zdrav balans između tvrdih i mekih veština neophodnih za građenje zdravog biznisa.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track