SAVETI PREDUZETNIČKOG VUNDERKINDA: Evo kako da pokrenete i izgradite uspešan biznis
Foto: Tim Edukacija

Poslovni svet

SAVETI PREDUZETNIČKOG VUNDERKINDA: Evo kako da pokrenete i izgradite uspešan biznis

Edukacija -

U tridesetoj godini Ričard Lorencen, direktor multimilionske kompanije „Fifth Avenue Brands“, koju je osnovao kao tinejdžer iz sobe u kući svojih roditelja, danas je jedan od najpopularnijih mladih biznismena u Americi.

Lorencen je uticajni pojedinac, prototip uspešnog preduzetnika koga pozivaju na događaje poput TED razgovora, ali i na zasedanja generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ipak, da bi stigao tu gde jeste to je zahtevalo veliku izdržljivost i predan rad.

U nastavku saznajte šta preporučuje onima koji planiraju da lansiraju svoj biznis.

1. Pronađite bazu za uspeh na duge staze

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Jedna od čestih grešaka, pogotovu u sektoru tehnologija, jeste to što preduzetnici žele da odmah dođu do klijenta koji će im doneti ogroman novac ili sredstva finansiranja. Lorencen preporučuje da počnete od nekoliko manjih klijenata. Mali klijenti doprinose ugledu koji će odigrati ulogu kada se prava prilika ukaže. Ozbiljan uspeh se ne pravi preko noći, već korak po korak.

2. Ne prestajte da prodajete

Prodaja je krvni sistem poslovanja. Bez nje nema poslovanja. Mnogi startapi na početku više pažnje posvećuju zatvaranju finansijske konstrukcije nego zatvaranjima prodaje, što je, po Lorencenu, jedan od problema.

On kaže da osnovni zadatak preduzetnika mora biti prodaja bez prekida. Zadaci poput povećanja prihoda su oni koji kompaniju guraju napred. U protivnom kompanija će početi da usporava. Sve dok ne stignete do toga da možete angažovati profesionalne prodavce prodaju morate raditi sami i neprestano.

3. Neka sve aktivnosti utiču na glavni cilj

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Mladi preduzetnici često iz vida gube širu sliku u moru obaveza. Zbog toga se najveća važnost pridaje pogrešnim zadacima – onima koji ne pospešuju rast kompanije, što je, kako Lorencen tvrdi, jedan od uobičajenih problema.

Rešenje koje on predlaže jeste svakodnevni pregled obaveza, identifikacija i ređanje po prioritetima onih koje vode ka glavnom cilju, a samim tim i ka rastu kompanije.

Ova tri saveta pomoći će svakom novom preduzetniku. Ako želite da predupredite ostale početničke greške i pristupite izgradnji biznisa sa naučnog stanovišta, obuka za preduzetnika u trajanju od godinu dana je najbrži način da pokrenete uspešan startap.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track