KAKO POSTATI PROGRAMER? Napravite 6 osnovnih koraka koji vode ka programerskoj karijeri
Foto: Tim Edukacija

Karijera programera

KAKO POSTATI PROGRAMER? Napravite 6 osnovnih koraka koji vode ka programerskoj karijeri

Edukacija -

Ako se i vama mota po glavi misao da je možda razvoj softvera dobro usmerenje za vas, trebalo bi pre svega da se informišete o tome šta programeri rade, kako njihov dan izgleda, koja osnovna znanja i veštine moraju imati, ali i kako da sve to naučite.

Za početak, postavite stabilnu osnovu za budući razvoj, pre svega dobrim razumevanjem programerskog posla i odgovornosti, a onda i pravim motivima za bavljenje tim poslom. Evo od čega treba da krenete.

Šta vam je cilj?

Da biste mogli da izaberete pravu karijeru, važno je znati zašto želite da se bavite programiranjem. Ukoliko u priču ulazite samo zbog novca, morate imati predstavu o tome koliko odricanja i truda zahteva taj posao. Reč je o visokoj odgovornosti i dugim radnim danima tokom kojih dok ne dođete lako i brzo do rešenja, već problemu morate nebrojeno puta iznova da pristupate.

S druge strane, ako zapravo imate želju da kreirate proizvod iz snova i strastveno pristupate novim tehnologijama, onda ste na dobrom putu. U tom slučaju nijedna od navedenih žrtava neće vam pasti preterano teško.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Izaberite usmerenje

Iako je sveobuhvatno, takozvano full stack usmerenje koje će svaka IT kompanija rado prihvatiti, za početak krenite malim koracima i zadržite se na osnovama. Grana frontend vam nudi mogućnost kreiranja interfejsa i dela softvera koji će krajnji korisnik na kraju videti i isprobati, dok se backend bavi pozadinom i omogućava korišćenje podataka, pristup njihovim bazama i razvoju logike funkcionalnosti.

Razmislite gde vidite sebe i počnite od jedne oblasti koja vas najviše zanima.

Izaberite programski jezik

U zavisnosti od toga koje usmerenje izaberete, možete se opredeliti za učenje nekog od programskih jezika koji se koriste u toj oblasti. Java, primera radi, predstavlja jezik koji se koristi na gotovo svim platformama, pa može biti dobar izbor za početak. Isto važi i za Python, za koji se smatra da se brzo i jednostavno uči, a može biti koristan za programiranje na projektima vezanim za mašinsko učenje. U iste svrhe možete izabrati C, odnosno C++, koji se koristi i u kreiranju video-igara, ali i za druge opcije koje pre svega zavise od vašeg ličnog usmerenja i želja.

Istražite izvore

Pe nego što počnete rad na konkretnim praktičnim projektima i potražite gde ćete moći da naučite više, istražite koji sve izvori postoje za unapređenje vaših veština i znanja. Krenite od platforme GitHub, koju koriste programeri širom sveta za postavljanje svojih programa, ali i za komunikaciju sa zajednicom. Stack Overflow će vam takođe biti od pomoći za rešavanje nedoumica koje imate, pa prelistajte njihov blog i otvorene diskusije.

Link Objava
foto: Tim Edukacija

Radite i na mekim veštinama

Postoji predrasuda da su programeri introvertni i da nisu dobri u veštinama komunikacije. Međutim, oni koji su ovladali tim segmentom svoje ličnosti uvek su u prednosti u odnosu na one koji se muče da ostvare bliži kontakt sa ljudima koji imaju drugačija interesovanja i ličnost.

Zato se, preko prijatelja i preporuka, povežite sa stručnjacima iz ljudskih resursa (HR) ili marketinga, kako biste mogli da dođete do njihovih uvida, preporuka i ideja u vezi sa vašim poslom, veštinama i daljim razvojem. Takođe, razgovor sa njima će vam pomoći da razvijete i svoje komunikacione veštine.

Usavršite dodatne tehničke veštine

Da biste bili dobri u programiranju, morate poznavati i alate i okruženja u kojima vaši saradnici rade. Pre svega, ovladajte jezikom SQL, koji se koristi za upravljanje bazama podataka. Uz to, biće potrebno da naučite i kako se koristi Git, ali i alati za kodiranje, kao što je Visual Studio i dodaci koji vam mogu pomoći u pronalaženju i otklanjanju grešaka.

Naučite kako da počnete

Prvi korak je uvek najteži, ali ako ga napravite u pravom smeru, sve posle njega će ići mnogo lakše. Zato je neophodno da se programiranju posvetite na pravi način i da od samog početka prihvatite činjenicu da ne možete naučiti programiranje za samo nekoliko meseci na kratkom kursu. Uložite vreme, trud i rad u svoju novu karijeru i posvetite bar godinu dana usavršavanju kako biste došli do tačke kojoj stremite.

Upišite obuku za razvoj softvera i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track