„ZAŠTO STE IDEALAN KANDIDAT?”Kako odgovoriti na trik-pitanja na razgovoru za posao
Foto: Tim Edukacija

Razgovor za posao

„ZAŠTO STE IDEALAN KANDIDAT?”Kako odgovoriti na trik-pitanja na razgovoru za posao

Edukacija -

Razgovori za posao su stresni. Čak i kada ste idealan kandidat, postoje pitanja koja vas mogu uhvatiti nespremne.

Zato je neophodno pripremiti se, ponoviti odgovore na očekivana pitanja i sa samopouzdanjem govoriti o svim prethodnim iskustvima, kako dobrim, tako i o lošim.

Jedno pitanje će sigurno biti postavljeno, a to je: „Zašto baš vas da zaposlimo?” Da biste dobili ideju kako da odgovorite na ovo pitanje, pročitajte sledeće primere i savete i pokušajte da formulišete svoj odgovor koji ćete samouvereno pružiti HR menadžeru preko puta vas.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Spomenite veštine koje su se tražile u oglasu

Prilikom kreiranja oglasa za posao, mendažeri ljudskih resursa uvek u prvi plan stavljaju veštine koje se smatraju važnim za poziciju za koju se traže kandidati.

Zato prilikom formulisanja odgovora na pitanje o jedinstvenosti razmislite o veštinama koje imate i u koje verujete, a koje su spomenute upravo u konkursu za koji ste se prijavili. Tako ćete sigurno zadržati pažnju osobe koja vas intervjuiše i ukazati na relevantnost svojih znanja i umeća.

Izdvojte primere na koje ste ponosni

U vašim dosadašnjim projektima, pa makar oni bili i volonterski, sigurno je postojala situacija u kojoj ste dokazali da ste u nečemu bolji od svojih saradnika ili da imate znanje ili veštinu koju drugi nemaju.

Setite se primera na koji ste baš ponosni i koji vam je pomogao da se istaknete i završite zadatak koji vam je dat brže i efikasnije. Najbolji način da nekoga ubedite u ono o čemu pričate jeste dokaz. Zato dođite spremni i dokažite svoje izjave kroz realne primere.

Ne pružajte generičke odgovore

„Ja sam perfekcionista”, „orijentisana sam na rezultate”, „timski sam igrač” – sve su to odgovori koje gotovo svaki kandidat može da kaže, a veliki broj njih ne propušta priliku da istakne sve te osobine. Istaknite se tako što ćete koristiti drugačije formulacije.

Pružite odgovore koji zaista opisuju vas i ponudite nešto što vas izdvaja, a sa čim osoba sa druge strane stola može jednostavno da se poveže.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Osvrnite se na neki lični aspekt

Nekada će vas upravo lične predispozicije i osobine koje posedujete izdvojiti od ostalih i pomoći vam da napredujete. Ako smatrate da imate neki kvalitet koji nije proizvod učenja, već vaše prirode, a koji može da utiče na rezultate cele kompanije i tima, ne ustručavajte se da ga spomenete. Ukažite na to kako ta vaša prednost može da pomogne vašem budućem poslodavcu.

Postoji čitava lista potencijalnih odgovora, i ne postoji nijedan netačan. Najvažniji faktor je kako ćete predstaviti svoju ličnost, iskustvo i veštine pred regruterom koji vas zapošljava. Regruter je po pravilu obučen da otkrije znakove koje kandidati šalju i da čita između redova, što njegov posao čini još zanimljivijim.

Tržište se svakodnevno razvija, a radne pozicije za regrutere i menadžere ljudskih resursa umnožavaju se gotovo jednakom brzinom kao i one za inženjere. Ako ste i dalje neodlučni kada je u pitanju vaša buduća karijera, a volite rad sa ljudima, bez razmišljanja upišite menadžment ljudskih resursa i postanite onaj koji odlučuje o kadrovskoj politici.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track