SARADNJA PROGRAMERA I DIZAJNERA: Pet saveta za realizaciju uspešnih projekata u IT sektoru
Foto: Tim Edukacija

IT projekti

SARADNJA PROGRAMERA I DIZAJNERA: Pet saveta za realizaciju uspešnih projekata u IT sektoru

Edukacija -

U razvoju softvera, pored programera, jednu od najvažnijih uloga imaju upravo dizajneri, čiji je posao da digitalni proizvod učine razumljivim korisnicima i dovoljno atraktivnim da ga oni preporuče drugima.

Međutim, budući da je reč o dva različita tipa eksperata, od kojih je jedna strana usmerena na tehničke zahteve, a druga na kreativni domen, prilikom njihove saradnje često dolazi do nesuglasica.

Uz odgovarajući pristup, koji je pogodan i za programere i za dizajnere, moguće je doći i do dobrog proizvoda i do uštede finansijskih a i vremenskih resursa, uz smanjenje broja nesuglasica. Počnite tako što ćete primeniti sledeće savete.

Prilagodite terminologiju

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Imajući u vidu da je reč o pozicijama koje su veoma različite, logično je zaključiti da je i terminologija koju ove dve grupe profesionalaca koriste u svakodnevnom poslu drugačija.

Često se u praksi dešava da dizajner i programer imaju isti cilj, međutim da koriste različite tehnike kako bi do njega došli, pa i jedan i drugi imaju utisak da se druga strana udaljava od svrhe celog projekta. Da ne bi dolazilo do takvih situacija, pokušajte da uvedete određeni sistem i terminologiju.

Primera radi, bojama možete dodeliti kodove, kako bi i dizajneri i programeri mogli da razumeju o kojoj tačno nijansi je reč i mogli da upotrebe kod u svom radu bez trošenja vremena na traženje odgovora.

Organizujte fajlove

Da biste mogli da radite zajedno, potrebno je da poznajete svoj posao, ali i da budete dobro organizovani. Na taj način će druga strana u procesu moći da pronađe logiku i usvoji sličan način organizovanja dokumentacije.

Zato je uputno početi od fajlova i njihovih imena. Na samom početku projekta ustanovite na koji način ćete imenovati dokumente. Pored toga što će ostali koji su uključeni u proces usvojiti ta pravila, i sami ćete znati kako da nastavite rad. Time ćete unaprediti komunikaciju u timu, ali i sveopštu produktivnost, jer ćete smanjiti nedoumice tako da nećete morati svaku sitnicu da proveravate s kolegama.

Koristite sistem za saradnju

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ukoliko i jedna i druga strana imaju uvid u to na koji način se posao vodi na nivou celog projekta, saradnja među njima se može znatno olakšati.

Saradnja doprinosi pojačanom osećaju odgovornosti, jer će svaki član tima imati jasnu ideju o tome šta je njegov deo posla i kako može da doprinese zajedničkom cilju.

Saradnju na konkretnim projektima ćete najpre uspostaviti uvođenjem programa kao što je Figma ili bilo koji sličan alat koji olakšava saradnju između dizajnera i programera. Tako će svi dobiti pristup delovima procesa i moći da učestvuju u različitim segmentima procesa unoseći svoje ideje, izmene, komentare ili potrebne elemente. Transparentnost ove vrste će u timu pospešiti saradnju. Stoga je neophodno uložiti u alate koji će automatizovati barem jedan deo procesa i unaprediti način na koji se dolazi do rešenja.

Razgovarajte

Iako većina ljudi ima tendenciju da u traženju velikih odgovora komplikuje, nekada problem leži u najjednostavnijim sitnicama kakve nastaju zbog nepostojanja komunikacije. Ako insistirate na tome da dizajneri i programeri uvek imaju jednu liniju u radu koja je nezavisna, nikada nećete postići harmoniju kojoj težite. Zato, ako ste u mogućnosti, otvorite linije komunikacije i dozvolite ljudima da otvoreno pričaju o svemu što ih zanima, što ne znaju ili što žele da unaprede. Iz takvih diskusija se često rađaju najbolje ideje i dolazi do razumevanja druge strane.

Naučite kako da postanete kvalitetan dizajner

Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ne dođe svaki dizajner do tačke da sarađuje sa programerima. Međutim, oni koji odluče da idu u pravcu korisničkog iskustva najverovatnije će biti u prilici da iskuse i taj segment. U ovoj niši su zbog odgovornosti veće i zarade, ali i mogućnosti za napredovanje.

Zato ne gubite vreme na kratkim kursevima, već se ozbiljnije posvetite svom novom pozivu. Investirajte bar godinu dana u usavršavanje da biste došli do rezultata koje ste zamislili. Upišite obuku za web dizajn i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track