VELIKA ODLUKA ZA MLADE PROGRAMERE: Kako se odlučiti za jednu od 2 vrste kompanija u kojima se može graditi karijera
Foto: Tim Edukacija

Dve vrste softverskih kompanija

VELIKA ODLUKA ZA MLADE PROGRAMERE: Kako se odlučiti za jednu od 2 vrste kompanija u kojima se može graditi karijera

Edukacija -

Prilikom izbora karijernog puta programeri moraju da donesu nekoliko različitih odluka. Pre svega, oni biraju programski jezik u kom će se usavršavati, potom se opredeljuju između staze koja vodi ka liderskim pozicijama ili one koja vodi ka ekspertizi, ali pre svega, oni moraju da odluče da li će raditi u kompaniji koja razvija proizvod ili u kolektivu koji ima nekoliko klijenata.

Odlučivanje za ulazak u poslovanje product ili outsourcing tipa u IT industriji traje dugo, a obe strane imaju dobre argumente koji im pomažu da odbrane svoju stranu i privuku stručnjake.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako i sami počinjete karijeru u IT industriji, pročitajte sledeće prednosti i mane oba modela i razmislite koja je bolja opcija za vas u ovom trenutku.

Ključna razlika između product i outsource kompanija

Pre nego što pređemo na prednosti i mane, važno je da se utvrdi razlika između dva modela o kojima govorimo. Product kompanije rade na razvoju svog proizvoda i nude ih klijentima na dva načina. U osnovnom modelu se jedan program ili više softvera jednokratno prodaju klijentima. Drugi model je onaj po kome korisnici plaćaju pretplatu kako bi koristili proizvode, što je takođe poznato i kao SaaS koncept, odnosno nuđenje softvera kao usluge.

Sa druge strane, outsource kompanije rade na proizvodima za klijente i nemaju nikakvo vlasništvo nad njima. To znači da će klijent izabrati tim i platiti im da razviju određenu funkcionalnost, deo sistema ili čak ceo program. Dešava se da firma radi sa nekoliko klijenata istovremeno i razvija više proizvoda, na čijoj izradi učestvuju različiti programeri.

Različitost projekata

Činjenica je da ćete kao početnik u outsource kompanijama imati mogućnost da radite na većem broju različitih projekata i da u istoj firmi stičete različite veštine, učite programske jezike i radite na razvoju šireg spektra znanja. Uz dobre seniore, od kojih ćete saznati mnogo, u takvoj sredini možete napredovati brzo.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Sa druge strane, product kompanije ne nude različitost projekata, jer ćete raditi na samo jednom proizvodu, ali to takođe znači da ćete u jednoj veštini za koju ste se specijalizovali postati izuzetno dobri za kratko vreme, jer vam pažnja neće biti rasuta na nekoliko strana.

Za koga se radi?

Mnogi će reći da je u outsource konceptima veliki problem to što radite za različite klijente koji imaju svoje zahteve, a nemaju uvid u dinamiku tima. Tako će se dešavati da dobijete zadatke koji se razlikuju od dogovorenog, ali sve sa krajnjim ciljem odgovora na specifične ideje eksternih firmi sa kojima sarađujete.

Sa druge strane, ni u product kompanijama situacija nije savršena. Iako timovi imaju autonomiju i niko se ne meša u način na koji će se određeni zadaci izvršavati, vi i dalje radite za krajnje korisnike. Problemi počinju kada oni počnu da se žale na nedostatke ili greške u sistemu koji koriste.

Stabilnost

Budući da u outsource modelu zaposleni skaču sa projekta na projekat, postoji određeni element nestabilnosti, jer ne znate šta će vas dočekati sutra. Dešavaće se i da ne stignete do kraja da završite projekat, pa u ovom tipu biznisa može nedostajati satisfakcija zbog završenog posla.

Međutim, ni product kompanije vam ne mogu garantovati mnogo veću stabilnost, jer je često reč o startup modelima koji zavise od investicija i drugih biznisa koji su spremni da ulažu u njih.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

To znači da stabilnost ne bi trebalo uzeti kao odlučujući faktor pri izboru tipa firme.

Karijerni razvoj

Postoji predrasuda da product kompanije imaju daleko bolje karijerne planove od outsource timova. Međutim, to uopšte ne mora biti istina. Lični razvoj zaposlenih ne zavisi od modela poslovanja, već od menadžmenta i ljudskih resursa, koji imaju zadatak da kreiraju strategiju koja će pomoći celom timu da raste, kroz individualni rast pojedinaca. Stoga, bez obzira na to da li se prijavljujete za posao u kompaniji koja radi za klijenta ili u onoj koja radi za korisnike, uvek morate proveriti kakva je njihova interna politika..

Naučite kako da dođete do posla u IT sektoru

Odluke koje su pred vama nisu lake, ali je moguće da olakšate sebi, bar tako što ćete steći jaku teorijsku osnovu pre nego što se odvažite da uđete u svet razvoja programiranja. Jasno je da tako ozbiljan poduhvat nije moguće ostvariti za nekoliko meseci na kursu. Zato se posvetite svom razvoju na pravi način i prihvatite činjenicu da morate uložiti bar godinu da biste došli do znanja koja vas mogu kvalifikovati za juniorsku poziciju.

Upišite jednogodišnju obuku za razvoj softvera i pristupite svojoj karijeri na najbolji mogući način.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track