KOM TIPU LIDERA PRIPADATE? Ovo je 6 tipova lidera koje možete sresti
Foto: Tim Edukacija

Tipovi lidera

KOM TIPU LIDERA PRIPADATE? Ovo je 6 tipova lidera koje možete sresti

Edukacija -

Liderstvo je jedan od glavnih faktora uspeha svih velikih kompanija. Ukoliko ljudi na višim pozicijama nisu dobri u upravljanju i vođenju timova, onda se od onih na nižim pozicijama, nezavisno od njihovih individualnih kvaliteta, ne može očekivati previše.

Međutim, za dobro liderstvo ne postoji jedinstveni recept. Kvalitetne vođe se razlikuju po mnogo parametara, a u zavisnosti od prirode biznisa, ali i tima koji se vodi, može se izabrati nekoliko različitih metodologija.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ako želite da napredujete, pa i sami postanete lider, važno je da razlikujete različite tipove vođa ii da naučite da sarađujete sa svakim od njih. Izdvojili smo nekoliko stilova koji se najčešće sreću u biznisu.

Autokratski lideri

Iako zvuči kao pogrešan put, autokratsko liderstvo u određenim industrijama, kao što su građevina ili mašinstvo, može biti od velike koristi. Reč je o stručnjacima koji imaju jasnu viziju o cilju, ali i detaljan plan kako da se on ostvari, pa svom timu daju detaljne instrukcije.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Oni nisu nužno sveznalice, već odgovorne osobe koje ništa ne prepuštaju slučaju. Ovakav vid upravljanja često dovodi do bržih rezultata, jer ne postoji previše nivoa koji se moraju preći da bi se donela odluka.

Ritmički lideri

Ako radite za lidera koji vas u svakom segmentu posla gura napred i navodi vas da prevaziđete sopstvene granice i budete bolji i brži, verovatno sarađujete sa liderom koji daje ritam i tempo radu (engleski, pace setting). Reč je o vođama koji se ne libe da i sami skoče u vatru i da svojim primerom pokažu kako bi trebalo doći do rezultata. Njihova ključna prednost u odnosu na druge vrste lidera je u tome što imaju višak energije i uvek keca u rukavu za dodatnu motivaciju svojih zaposlenih.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Transformacioni lideri

U sredinama u kojima je transformacija standard lideri koji baštine ovaj pristup smatraju se ozbiljnim bonusom za kolektiv. Ova vrsta rukovodilaca ima sposobnost da vide dalje od svog osnovnog cilja i da jasno predstave sliku kompanije nakon ostvarenih rezultata. Takođe, ovakvi lideri vole da motivišu zaposlene da iskaču iz zone komfora i sami predlažu načine kako da se određeni izazov prevaziđe ili problem reši. Zato su sjajan dodatak svim kompanijama koje prolaze kroz promene.

Treneri

U firmama koje teže da sebe jednog dana nazovu kompanijama potreban je poseban tip rukovodioca. U pitanju su lideri koji će svojim zaposlenima biti treneri. Takve osobe vode ceo kolektiv napred jer ulažu svoje znanje u razvoj mladih talenata i čine da se svi osećaju kao važni članovi tima. Tako treneri imaju moć da ohrabre čak i one koji nemaju samopouzdanja, pa je, zahvaljujući njima, atmosfera u timu uvek pozitivna.

Demokratski lider

Kao što i opis kaže, demokratski lider se trudi da uvek uključi sve strane u proces donošenja odluke i na taj način dâ glas svakom zaposlenom. S jedne strane, to se sjajno odražava na kulturu poslovanja, jer se svaki korak pravi usaglašeno i u skladu sa željama svih učesnika, a sa druge strane to može i usporiti proces donošenja odluka, jer retko kada svi podržavaju jednu istu ideju. Međutim, u svakoj firmi bi trebalo da postoji barem jedan lider demokratskog usmerenja.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Delegativni lider

Odlika svakog dobrog lidera jeste poverenje u sopstvene zaposlene i davanje podstreka zaposlenima da preduzmu potrebne korake kako bi došli do rezultata. Delegativni lideri imaju tendenciju da se povuku i da prepuste vladavinu upravo drugim članovima tima, tako im dajući do znanja da imaju puno poverenje u njih. Međutim, oni se na ovaj način ne povlače, već ostaju prisutni kako bi tokom procesa odlučivanja pružili podršku i usmerenje kada se javi potreba za tim.

Gotovo po pravilu, svaki od navedenih lidera je prošao ozbiljnu školu i stekao iskustvo radeći sa ljudima i formirajući svoj stil i pristup u skladu sa tim. Ako želite da postanete jedan od onih koji je lider liderima, upišite obuku za strategijski menadžment i napravite korak koji će vam preoblikovati karijeru.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track