TESTIRANJE SOFTVERA ZA POČETNIKE: Sve što morate znati o vrstama QA testiranja
Foto: Tim Edukacija

Za testiranje programa u QA testovima

TESTIRANJE SOFTVERA ZA POČETNIKE: Sve što morate znati o vrstama QA testiranja

Edukacija -

Testiranje softvera je proces pronalaženja grešaka u gotovom proizvodu. Istovremeno, u pitanju je provera da li se stvarni ishodi mogu poklapati sa očekivanim rezultatima. Ona pomaže i u identifikaciji nedostataka, grešaka ili nedostajućih elemenata.

Oni koji profesionalno testiraju kvalitet sotvera koriste kombinaciju ručnog testiranja sa automatizovanim alatima.

Evo koje sve vrste testiranja postoje na tržištu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Manuelno testiranje

Ručno testiranje je definisano kao ručno izvršavanje različitih scenarija bez upotrebe alata za automatizaciju. U ovoj vrsti testiranja oni koji testiraju softver igraju ulogu krajnjeg korisnika. Oni pokušavaju da u aplikaciji pronađu što više grešaka što je pre moguće. Otkrivene greške su potom grupisane u izveštaj, koji se prosleđuje programerima na pregled, a potom sledi ispravljanje grešaka.

Aplikacija se ne može testirati isključivo automatizovano, tako da ručno testiranje igra vitalnu ulogu u proceni kvaliteta. Samim tim ono zahteva određeni način razmišljanja i stavova; strpljenje, kreativnost i otvorenost.

Postoje tri vrste ručnog testiranja. U jednom od narednih tekstova možete saznati koje su razlike među njima.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Automatsko testiranje

Automatsko testiranje je proces u kome se alatke za automatizaciju, kao što su Selenium, Appium ili Eggplant, koriste za izvršavanje unapred određenih slučajeva. Cilj automatizacije je da pojednostavi i poveća efikasnost u procesu testiranja. Primera radi, ako određeni oblik testiranja troši veliki procenat resursa tima koji se bavi testiranjem u kompaniji, on je dobar kandidat za automatizaciju.

Korišćenje automatskog testiranja je nesumnjivo brže od ručnog. Ako želite da ubrzate životni ciklus razvoja softvera, automatsko testiranje može biti isplativa investicija. Ono povećava produktivnost i skraćuje vreme testiranja za većinu aplikacija.

Iako su troškovi podešavanja veliki, automatizovano testiranje može na duge staze uštedeti novac.

Zadatke koji se ponavljaju neefikasno je raditi ručno, a takođe postoji i povećana šansa za ljudske greške. Automatizacija može ovo iskoreniti, u zavisnosti od kvaliteta i obima testiranih slučajeva.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Naučite kako možete početi da testirate softvere

Svakoj IT kompaniji su potrebni ljudi koji testiraju programe, a mnogi su, sledeći korake od manuelnog testiranja, preko automatizacije, došli i na poziciju juniora, to jest programera početnika i tako izgradili svoje karijere u IT industriji. Ako želite da na svojoj karijeri radite na pravi način, ne gubite vreme na kratkim kursevima od po nekoliko meseci koji će samo zagrebati površinu. Odmah se usredsredite na sticanje korisnih znanja uz rad sa mentorima koji imaju bogato iskustvo u testiranju i uložite bar godinu dana u taj proces.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Upišite obuku za testiranje softvera i napravite korak ka karijeri kakvu ste oduvek želeli.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track