ZAPOŠLJAVANJE U IT SEKTORU U NOVOJ GODINI: Ovo je 7 ključnih trendova za 2023.
Foto: Tim Edukacija

IT sektor u 2023.

ZAPOŠLJAVANJE U IT SEKTORU U NOVOJ GODINI: Ovo je 7 ključnih trendova za 2023.

Edukacija -

Izveštaj i istraživanje Instituta DevOps pokazali su izazove i prilike u IT sektoru. U nastavku otkrijte šta nas na ovom uzbudljivom tržištu čeka u novoj godini.

IT OPS pozicija cveta

U 2023. tražnja za inženjerima i programerima koji rade u IT operacijama biće velika. 60% ispitanika je reklo da zapošljavaju inženjera na poziciji IT operacija, a 48% traži programera u ulozi operativca.

Uprkos tome, kako je istraživanje pokazalo, najveći izazov predstavljaju nedovoljno razvijene veštine kadra.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Ključne prepreke u razvoju veština

„Šta biste rekli da su trenutne prepreke za razvoj veština u vašoj organizaciji?“ bilo je jedno od najbitnijih pitanja istraživanja. Ključni odgovori su bili: nedostatak vremena (53%), nedostatak budžeta (47%), nedostatak ponuda (32%), usavršavanje koje nije glavni prioritet za menadžment (20%) i naglasak na zapošljavanju umesto usavršavanja (19%).

Za otporne IT pojedince željne obuke, dominantan model za finansiranje usavršavanja biće da organizacije ili refundiraju zaposlenima troškove obuke ili uspostave ograničen budžet koji se može iskoristiti.

Mali broj kompanija ulaže u razvoj talenata

Samo 27% ispitanika sada razvija program unapređenja veština, a daljim ispitivanjem programa usavršavanja otkrili smo da je većina njih još uvek u fazi istraživanja i razmatra da li da ga implementira.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Veštine se stiču, ali ne primenjuju

Uopšte uzev, oni koji savladavaju veštine potrebne za posao (67%) naučili su nešto novo u poslednjih 12 meseci (95%) i intenzivno rade na tome da sve više koriste novostečena znanja. Međutim, iako je preko 95 odsto ispitanika reklo da je naučilo nešto novo, samo 33 odsto njih je reklo da je primenilo novu veštinu u svakodnevnom poslu.

Sertifikati su i dalje izuzetno važni

Većina ispitanika (54%) doživljava različite IT sertifikate kao veoma vredne. Sertifikati takođe pomažu IT ekspertima da poboljšaju svoj kredibilitet i da se istaknu u moru drugih kandidata za posao pokazujući da su stekli željene veštine za svoju novu ulogu.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Zadovoljstvo na poslu zavisi od mnogo faktora

Na pitanje da li su pojedinci zadovoljni poslom 31% ispitanika je reklo da je veoma srećno, dok je 4% reklo da je veoma nesrećno. Studija kompanije Haystack otkrila je da je čak 83% programera prijavilo da su iskusili sagorevanje zbog pandemije. U studiji, glavni razlozi za sagorevanje uključivali su veće opterećenje, neefikasne procese i nejasne ciljeve.

Lični faktori, praćeni faktorima kompenzacije, takođe direktno utiču na porast zadovoljstva poslom i pozicijom. Naravno, mnogo toga zavisi od industrije, starosti, stvarnog posla i drugih varijabli.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Regruterima su tehničke veštine bitnije od mekih

Menadžeri IT preduzeća koji se bave zapošljavanjem fokusiraju se daleko više na tehničke veštine. Čak 50% njih je izjavilo da je u potrazi za tehničkim znanjima, dok samo 33% ispitanika traži ljudske veštine.

S druge strane, lideri u IT industriji moraju da obezbede siguran pristup podacima i aplikacijama, ali i da se usredsrede na saradnju i komunikaciju sa članovima tima koji rade na daljinu. Sve to zahteva i meke veštine upravljanja.

Naučite kako da postanete traženi IT profesionalac

Dobra vest je da sve više kompanija prepoznaje značaj ulaganja u razvoj talenata i potencijala, pa je to svakako segment na koji bi trebalo da se usmerite u svom daljem radu. Umesto da tražite prečice kroz kratke kurseve od po nekoliko meseci, opredelite se za program koji će vam pomoći da uspostavite ne samo teorijsku, već i praktičnu osnovu. Uložite bar godinu dana u svoje obrazovanje kako biste obezbedili svoje mesto na tržištu.

Upišite obuku za razvoj softvera i pozicionirajte se kao profesionalac koga će svako želeti u svom timu.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track