NAJPOPULARNIJA METODOLOGIJA UPRAVLJANJA PROJEKTIMA: Šta je agilna metodologija i kako je primeniti
Foto: Tim Edukacija

Menadžment projekata

NAJPOPULARNIJA METODOLOGIJA UPRAVLJANJA PROJEKTIMA: Šta je agilna metodologija i kako je primeniti

Edukacija -

Agilni pristup upravljanju projektima je fleksibilna taktika zasnovana na principima predstavljenim u Agilnom manifestu. Agilni pristup podstiče prilagodljivost i fleksibilnost tokom celog projekta i omogućava izmene i prilagođavanja po potrebi kako bi se osiguralo zadovoljstvo korisnika.

Ovaj pristup je široko prihvaćen u industriji razvoja softvera, ali se može primeniti na bilo koji projekat. Agilne metodologije kao što su Scrum, Extreme Programming i Lean Software Development pružaju okvir za planiranje, organizovanje i izvršenje projekata uz odgovarajuću analitiku i praćenje napretka.

U nastavku ćete pročitati kako i sami da pređete na takav sistem rada.

Osnova agilne metodologije

Jedan od glavnih principa agilne metodologije jeste iterativni i inkrementalni pristup upravljanju projektima. To u praksi znači da je projekat podeljen na male delove kojima se lako može upravljati. Ovakvi segmenti se u vokabularu agilne metodologije nazivaju sprintovima.

Redovnim sastancima na dnevnom nivou članovi agilnih timova osiguravaju da su svi podjednako uključeni u proces i da projekat stabilno ide ka svom cilju. Takav pristup omogućava da se izmene i prilagođavanja vrše tokom cele realizacije projekta.

Zadovoljstvo korisnika

Još jedan važan aspekt agilne metodologije jeste fokus na zadovoljstvo kupaca. Agilni timovi blisko sarađuju sa klijentima kako bi osigurali da konačni proizvod ispunjava njihove potrebe i zahteve, što se postiže redovnim povratnim informacijama i komunikacijom. Ovakva praksa olakšava timu da na vreme razume nedostatke i izvrši sva potrebna prilagođavanja tokom celog trajanja projekta.

Pravovremena isporuka

Još jedna važna karakteristika agilne metodologije jeste njen fokus na postepeno isporučivanje softvera ili funkcionalnog proizvoda.

Agilne metodologije kao što su Scrum i XP daju prioritet ranoj i učestaloj isporuci, umesto čekanja da se projekat završi ne bi li bio isporučen kompletan proizvod.

Zasnovan na pravovremenim povratnim informacijama od zainteresovanih strana i kupaca, ovakav pristup omogućava da se promene izvrše na samom početku procesa. Dodatno, taj pristup pomaže da se osigura da konačni proizvod zadovoljava potrebe kupaca i da se svi problemi identifikuju i rešavaju u ranoj fazi projekta.

Zašto su agilne metodologije dobar izbor

Agilne metodologije imaju nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne metodologije upravljanja projektima. One su pogodnije za projekte koji zahtevaju fleksibilnost i brzu isporuku. Takođe omogućavaju izmene i prilagođavanja tokom celog projekta, obezbeđujući da konačni proizvod zadovoljava potrebe kupca, a pored toga, dodatno pružaju okvir za kontinuirano poboljšanje i optimizaciju toka posla.

Agilno upravljanje projektima je široko korišćena metodologija zasnovana na fleksibilnosti i saradnji. Međutim, ovo nije jedini pristup upravljanju projektima. Da biste postali profesionalac u projektnom menadžmentu, važno je znati različite pristupe vođenju projekata i steći praktične veštine koje će vas učiniti konkurentnim. Uz sveobuhvatno razumevanje različitih metodologija, menadžer projekta može osigurati da se projekat završi na vreme, u okviru budžeta i na zadovoljstvo svih zainteresovanih strana. Ako želite da postanete takav profesionalac, upišite obuku za projektni menadžment i napravite ključni korak ka svojoj budućoj karijeri.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track