OVO JE 7 TRENUTNO NAJTRAŽENIJIH POZICIJA koje su „oživele” zahvaljujući AI i Machine Learning tehnologijama
Foto: Tim Edukacija

OVO JE 7 TRENUTNO NAJTRAŽENIJIH POZICIJA koje su „oživele” zahvaljujući AI i Machine Learning tehnologijama

Edukacija -

Vreme za veštačku inteligenciju je uzbudljivije nego ikada ranije. Impresivni program ChatGPT u poslednje vreme igra veoma važnu ulogu u društvu i pokazuje koliko je tehnologija zapravo daleko stigla.

Međutim, pitanje koje sve ćešće čujemo je: – Hoće li AI zameniti naše poslove?

Stručnjaci kažu: – Verovatno ne, jer napredak tehnologije zapravo donosi mnoštvo mogućnosti! Između ostalog, to potvrđuju i istraživanja koja sugerišu da ovaj napredak utiče na otvaranje novih radnih mesta, te su kompanijama širom sveta neophodni stručnjaci koji poseduju nove veštine kojima će unaprediti poslovanje.

Drugim rečima: potražnja za novim ulogama raste! Ako želite da preuzmete neku od njih i postanete deo trenutno najuzbudljivije IT ere, predlažemo da razmotrite sledećih 7 zanimanja kojima biste mogli da se bavite.

1.AI Engineer

AI inženjeri igraju ključnu ulogu u razvoju i implementaciji veštačke inteligencije u različitim industrijama. Njihova stručnost i veštine igraju važnu ulogu u optimizaciji performansi sistema i unapređenju proizvoda i usluga, što na kraju doprinosi napretku društva kao celine. Svakako, sa daljim razvojem tehnologije, ovo zanimanje će postati još traženije.

Ovi stručnjaci trebalo bi da poznaju programiranje, data science i da imaju razvijene matematičke veštine. Python je jedan od najpopularnijih programskih jezika koji se koristi za mašinsko učenje i veštačku inteligenciju, te se preporučuje kao odlična polazna tačka za one koji teže poziciji AI inženjera.

2.Prompt Engineer

Mnogima će biti interesantna činjenica da ne morate biti programer da biste radili sa AI-jem. Naime, biti zaista dobar u pisanju upita i taskova za chatbotove je veština koja se i te kako ceni ako želite da postanete Prompt Engineer.

Pored toga što ovi stručnjaci tačno znaju kako da napišu ispravnu komandu za postizanje željenog rezultata, oni učestvuju i u proceni performansi veštačke inteligencije i specijalizovanim metodama otkrivaju njene nedostatke. To je jedan od načina na koje se chatbotovi neprestano unapređuju.

Zarad unapređivanja poslovanja kompanijama će sve više biti neophodni izvorni govornici različitih dijalekata sa perfektnim komunikacijskim veštinama, koji će naučiti chatbot da pravilno tumači njihove zahteve. Poznavanje samog AI sistema i NLP-a u ovom slučaju je plus!

LINK group
foto: Tim Edukacija

3.Machine Learning Engineer

Ovi stručnjaci kombinuju svoje znanje iz oblasti programiranja, matematike i statistike kako bi razvili, implementirali i održavali algoritme i modele mašinskog učenja. Veštine i stručnost inženjera za mašinsko učenje doprinose razvoju inteligentnih sistema i aplikacija koje donose inovacije i poboljšavaju različite aspekte poslovanja i svakodnevnog života.

Ako je problem solving vaša strast, a matematika i statistika su vam oduvek bile interesantne, onda je ovo zanimanje o kome bi trebalo da razmislite. Poznavanje programskih jezika kao što su Python, R, Java ili C++ biće od izuzetne važnosti u vašem poslu.

4.Algorithm Engineer

Ovi stručnjaci podešavaju algoritme za mašinsko učenje i AI sisteme i aplikacije. Pored niza stvari za koje su inženjeri algoritma zaduženi, njihov zadatak je i da prate najnovije trendove i sva istraživanja u vezi sa tehnologijom kako bi dodatno unapređivali postojeći algoritam. Zato je ovo idealno zanimanje za one koji žele da uvek budu u toku sa svim aktuelnim stvarima koje se dešavaju na tržištu tehnologije.

Programski jezici kojima biste se u najvećoj meri služili u slučaju da radite na poziciji Algorithm Engineer su Java i C++.

5.Big Data Engineer

Sa prelaskom na novije modele poslovanja količine podataka u kompanijama širom sveta su sve veće i veće. Iz tog razloga potreba za zanimanjem kao što je Big Data Engineer je sve veća.

Polako, ali sigurno ovi stručnjaci postaju nezamenljivi članovi tima koji omogućavaju kompanijama da efikasno rade sa velikim i kompleksnim skupovima podataka. Alati i programski jezici koje bi trebalo da usvojite ukoliko ste spremni da se bavite ovim zanimanjem su: SQL, Apache Spark, Hadoop itd.

LINK group
foto: Tim Edukacija

6.NLP Engineer

NLP stručnjaci bave se razvojem aplikacija koje koriste prirodni jezik kako bi komunicirale sa ljudima. Verovatno su svima poznate Siri i Alexa – virtuelni asistenti za čiji su nastanak i razvoj zaslužni upravo NLP inženjeri.

Ovaj posao je idealan za one koji imaju velike ideje i žele da ih sprovedu u delu. Zato, ako poznajete programski jezik Python, krajnje je vreme da donesete odluku da svoja znanja proširite i učvrstite, te da usvojite veštine nepohodne za posao ovog vrhunskog zanimanja.

7.Data Scientist

Verovali ili ne, Data Scientist ima ulogu svih iznad navedenih stručnjaka (i još mnoge druge)! Veoma je bitan jer se bavi izgradnjom modela i algoritama, kao i aplikacijama za mašinsko učenje.

Prikupljanje, čišćenje, obrada i analiza podataka, izgradnja modela ili implementacija rešenja samo su neke od svakodnevnih obaveza ovih stručnjaka. Data Scientisti su ključni članovi timova koji rade na razvoju poslovnih strategija, razumevanju korisničkih potreba, optimizaciji poslovnih procesa itd. Njihov rad je važan u raznim industrijama, uključujući finansije, zdravstvo, trgovinu, marketing, logistiku itd.

LINK group
foto: Tim Edukacija

Kako započeti karijeru i opredeliti se za atraktivno zanimanje u IT sektoru

Istina je da su mnoge tehnološke kompanije odavno ukinule diplomu kao uslov za različite, pre svega inovativne uloge. To znači da, ukoliko želite da postanete deo rastućeg IT sektora, ne morate da imate fakultet iza sebe, ali morate da posedujete odgovarajuće veštine.

Do takvih veština možete doći u nekoliko koraka:

izabrati IT oblast u kojoj želite da se usavršavate → pristupiti sveobuhvatnoj obuci koja ima najsavremeniji program → uz sebe imati mentora koji će vas kroz taj program usmeravati i rešavati sve nedoumice → obezbediti rad na praktičnim primerima i za realne klijente → steći i soft skills veštine bitne za dobijanje posla → pripremiti se za sticanje međunarodno priznatih sertifikata koji će vas izdvojiti od konkurencije na tržištu → PRONAĆI POSAO!

Sve ovo omogućava vam ITAcademy, jedina škola u regionu koja se izdvaja po najmodernijem programu koji traje nepunih 12 meseci. U pitanju je sasvim dovoljno vremena da se pripremite za dobro plaćen i zabavan posao u IT sektoru!

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track