PRAKTIČNA ZNANJA U NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU OSNOVNE ŠKOLE: Da li su dovoljno zastupljena?
Foto: Tim Edukacija

PRAKTIČNA ZNANJA U NASTAVNOM PLANU I PROGRAMU OSNOVNE ŠKOLE: Da li su dovoljno zastupljena?

Edukacija -

Praktična znanja ili veštine koje se direktno primenjuju u svakodnevnim i profesionalnim situacijama postaju sve važniji aspekt obrazovanja za 21. vek. Iako se tradicionalni nastavni planovi i programi fokusiraju na teorijsko znanje, sve više se prepoznaje značaj pružanja učenicima veština i alata koji su neposredno primenljivi u njihovim budućim životima i karijerama. Koliko je ova ideja zaista prihvaćena i implementirana u okviru našeg osnovnoškolskog sistema?

Tradicionalni obrazovni modeli i praktična znanja

Tradicionalni obrazovni modeli, koji se često zasnivaju na pasivnom učenju i memorisanju, mogu propustiti da pruže učenicima neophodne veštine koje su im potrebne za svakodnevni život i buduću karijeru. Iako se teorijsko znanje ne može potceniti, postoji rizik da se ne stvara dovoljno prostora za usvajanje praktičnih znanja.

Osim toga, u 21. veku sve se više vrednuju sposobnosti koje prevazilaze okvire klasičnog obrazovnog sadržaja, uključujući digitalnu pismenost, timski rad, međukulturnu komunikaciju i druge veštine koje su ključne u sve povezanijem i dinamičnijem globalnom društvu. Važno je da obrazovni modeli prepoznaju ove potrebe i nastoje da ih integrišu u svoje programe.

Kako škole već integrišu razvoj praktičnog znanja u svoje programe

Škole imaju na raspolaganju različite metode koje mogu koristiti da obogate svoj obrazovni program praktičnim znanjima. Među načinima na koji se već sada praktična znanja integrišu u nastavu su projektna nastava, radionice, kao i korišćenje različitih interaktivnih alata.

Na primer, neke privatne škole koriste projektnu nastavu kako bi učenicima omogućile da primene stečena teorijska znanja u praktične svrhe. Rad na projektima omogućava učenicima ne samo da steknu praktične veštine već i da prodube svoje razumevanje i bolje usvoje znanje u odnosu na tradicionalne metode učenja.

Radionice su još jedan oblik praktične nastave koji se danas primenjuje u školama. U ovim interaktivnim sesijama učenici imaju priliku da eksperimentišu, istražuju i direktno učestvuju u učenju, što često rezultira dubljim razumevanjem i boljim zadržavanjem informacija.

Jedinstven primer u Srbiji - Life Skills program u Savremenoj osnovnoj školi

Jedna od škola koja se u našoj zemlji izdvaja kad je u pitanju prenošenje praktičnih znanja je Savremena osnovna škola, kroz svoj Life Skills program. Uz Life Skills program učenici stiču znanja i veštine koje su neposredno primenljive u svakodnevnim životnim situacijama. Program uključuje širok spektar veština, od finansijske pismenosti, kao što su upravljanje sopstvenim prihodima i rashodima, do praktičnih veština poput pranja i peglanja, kuvanja, održavanja higijene, pa čak i osnove prve pomoći i samoodbrane.

Takođe, program Life Skills daje učenicima priliku da usvoje strategije i alate neophodne za upravljanje socijalnim izazovima, uključujući tehniku upravljanja vremenom, savladavanje vršnjačkog pritiska, izgradnju samopouzdanja, kao i razumijevanje vrednosti neuspeha kao koraka ka uspehu.

Uz to, program obuhvata i različite oblasti poput upotrebe obnovljivih izvora energije, pravilne ishrane, brige o životinjama, sadnje biljaka ili drveća, pa čak i osnovnih veština kao što su sviranje instrumenta, montiranje videa, fotografisanje, zamena gume na biciklu i automobilu, korišćenje alata za rad u kući i krečenje. Na ovaj način, Savremena osnovna škola pruža holistički pristup obrazovanju, pripremajući svoje učenike za stvarni svet koji ih čeka.

Partnerstvo sa roditeljima i zajednicom

Roditelji i zajednica igraju ključnu ulogu u podršci integraciji praktičnih znanja u obrazovanje. Roditelji mogu doprineti kroz podršku kod kuće, bilo da je to pomoć u domaćim zadacima, aktivno učešće u školskim aktivnostima ili mentorstvo u oblastima koje su u njihovom domenu znanja.

Ali, jedan od načina na koji bi praktična znanja mogla dodatno da se razviju jeste pomoću lokalnih preduzeća, organizacija i univerziteta koji mogu ponuditi svoje resurse i stručnost, doprinoseći obogaćivanju školskog nastavnog plana i programa praktičnim iskustvima. Na ovaj način učenici ne samo da bi mogli da steknu praktična znanja već bi mogli i da se i povezuju sa svojom lokalnom zajednicom, učeći o različitim karijernim mogućnostima koje su im na raspolaganju.

Izazovi i mogućnosti za budućnost

Dalja integracija praktičnih znanja u osnovno obrazovanje predstavlja izazov, ali i priliku za unapređenje postojećeg obrazovnog sistema. Izazovi se javljaju na više nivoa – od ograničenih resursa u školama koji mogu otežati implementaciju praktičnog učenja do potrebe za stalnim profesionalnim razvojem nastavnika koji bi trebalo da budu obučeni za novonastale obrazovne trendove.

Takođe, jedan od ključnih izazova jeste promena ili modifikacija tradicionalnih obrazovnih paradigmi, koje su često usredsređene isključivo na teorijsko znanje. Na primer, jedan od glavnih problema jeste ocenjivanje. Da bi ocenjivanje praktičnih znanja bilo pravedno i precizno, neophodno je kontrolisati sve spoljne faktore, što može biti izazovno u tradicionalnim školskim sistemima.

Praktično znanje često je interdisciplinarno, što znači da se primenjuje na različite oblasti. Da bi se to pravilno ocenilo, neophodan je holistički pristup ocenjivanju, koji prepoznaje unakrsnu primenu znanja i veština. To se može suprotstaviti tradicionalnom modelu ocenjivanja, koji se fokusira na individualne predmete.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Zaključak

Integracija praktičnih znanja u osnovno obrazovanje predstavlja ključni korak ka obrazovanju spremnom za 21. vek, gde se učenicima pruža ne samo teorijsko znanje već i veštine koje su direktno primenljive u svakodnevnim i profesionalnim situacijama. Iako ovaj proces donosi određene izazove, on takođe otvara i brojne mogućnosti za unapređenje obrazovanja. Aktivna uloga škola, roditelja i zajednice kroz različite metode učenja i saradnje može omogućiti da se ova ideja uspešno implementira. Stoga je potrebno nastaviti sa ovim naporima, neprestano unapređujući pristupe i prilagođavajući se promenama kako bi se učenicima omogućilo da maksimalno iskoriste svoj potencijal.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track