OSMI RAZRED NIJE BAUK: Pomozite svom malom maturantu da uspešno izabere srednju školu
Foto: Tim Edukacija

OSMI RAZRED NIJE BAUK: Pomozite svom malom maturantu da uspešno izabere srednju školu

Edukacija -

Svako novo poglavlje života sa sobom nosi strah od neizvesnosti i izlazak iz zone komfora. Tako je i sa krajem osmog razreda i srednjom školom, koja dolazi odmah nakon svečanih maturskih haljina i odela. Na sve ovo treba dodati i prijemni, kao i strepnju da željena škola možda ipak izmakne malom maturantu.

Mi vam donosimo detaljan vodič kroz greške koje roditelji prave u ovom procesu, ali i predloge kako da pomognete svom detetu da donese odluku o daljem školovanju. Tako ćete, nadamo se, smanjiti i njegov, ali i svoj stres u vezi sa ovim narednim korakom.

1.Vi ste već imali priliku da sve ovo proživite, sada je red na njih

Ovo, najjednostavnije moguće rečeno, znači da školu ne upisujete vi, već vaše dete.

Sve vaše ambicije i želje ne moraju da budu i njihove. Ukoliko ste vi želeli da postanete lekar ili mašinski inženjer, vaš sin, odnosno ćerka možda nema tu želju, talenat ili potrebne veštine za tu vrstu poziva. Slična je i situacija u kojoj je, recimo, vaša porodica tradicionalno odlazila na pravne nauke i izgleda vam prirodno da porodični biznis nastavi vaš naslednik.

Zato nemojte preko svog budućeg srednjoškolca ispunjavati želje koje ste vi imali u detinjstvu.

Umesto toga:

Pričajte sa svojim detetom, ono možda već zna šta bi želelo da upiše. Zatim proverite da li je ta želja i realna. U tome će vam pomoći i nastavnici, koji najbolje znaju za šta je vaše dete spremno, kao i za šta je nadareno. Imate celu godinu ispred sebe da svi zajedno zaključite šta vaše dete može, a šta ne. Budite iskreni i naučite i njega da bude iskreno prema sebi, jer nerealna očekivanja vode samo ka razočaranju.

Bez obzira na to što je ovo period u kome se bira potencijalno buduće zanimanje novopečenog osmaka, još uvek je rano da se donose velike odluke. Da pojednostavimo, ništa još uvek nije konačno.

Ukoliko znate da vaše dete već ima izgrađenu sliku svoje profesionalne budućnosti, onda je stručna srednja škola odličan izbor. Ukoliko pak još uvek vaga, onda je tu gimnazija, koja će ga kroz različite smerove blago usmeriti, ali i produžiti period konačne odluke.

Pričajte sa stručnjacima. Profesionalna orijentacija je nešto što je već ušlo u naše obrazovanje i trebalo bi da bude obavezan korak u izboru buduće škole. Rešavanjem testova ili kroz razgovor sa osobama kvalifikovanim za to mnogo ćete lakše otkriti u čemu će vaše dete biti dobro, ali i šta će voleti da radi.

Promo
foto: Tim Edukacija

2.Ovo je već dovoljno stresan period za celu porodicu, ne podstičite dodatno tenziju

Stres se ne leči stresom. Jasno je da svi u porodici žele samo najbolje za svog potomka, ali se to ne postiže dodatnim pritiskom i pojačavanjem zabrinutosti kod njega.

Doduše, nemaju svi roditelji iste misli. Dok neko razmišlja o tome da li će novo okruženje biti odgovarajuće za budućeg srednjoškolca, neko drugi se pita da li će njegovo dete uopšte upisati srednju školu s obzirom na ocene koje ima. Ipak, to nije razlog za viku, plač, pritisak ili manipulaciju. Budite podrška svom detetu, a ne neko ko mu stvara probleme.

Umesto toga:

Informišite se o srednjim školama i pričajte sa svojim detetom o njima.

I roditelji i budući srednjoškolci treba da znaju koje mogućnosti pružaju srednje škole u mestu u kome žive. Takođe, i jednoj i drugoj strani treba da bude prihvatljivo da se dete već tada odvoji od kuće.

Saznajte sve o tome šta određena škola nudi, koji su uslovi za upis, da li se broj bodova neophodnih za upis poklapa sa onim koje osmak ima ili koje može da prikupi do kraja školske godine. Proverite kako škola izgleda, da li nudi neke vannastavne aktivnosti, da li podstiče talente i kakav je njen program protiv vršnjačkog nasilja.

Mnogo učenika ograničeno je izborom od nekoliko škola koje se nalaze u mestu u kojem žive. Ali treba imati na umu da su bitni kvalitet škole i njenih predavača, kao i mogućnosti koje njena diploma dalje pruža.

Ukoliko dete odlazi u drugi grad, pred vama su i dodatna pitanja. Obavezno saznajte i sve o domovima za učenike, cenama stanova, lokaciji škole i svemu što preseljenje inače podrazumeva.

Jednom kada, na osnovu svega navedenog, shvatite šta je moguće, a šta ne, napravite listu škola koje vaše dete želi da upiše. Ova lista sužava izbor, a ujedno je i dokument koji je veoma važan za upis. Naime, redosled škola koje je učenik nabrojao na listi želja upoređuje se sa bodovima koje je ostvario na završnom ispitu, i na osnovu toga škole odlučuju da li će upisati budućeg srednjoškolca. Ovo u praksi znači da, ukoliko niste imali dovoljno bodova za prvu navedenu školu, bićete upisani u prvu sledeću i tako dalje.

Promo
foto: Tim Edukacija

3.Ne gledajte njihovu budućnost kroz novac, već kroz profesionalno zadovoljstvo i ispunjenje

Tržište rada jedan je od glavnih činilaca pri odlučivanju o budućem zanimanju svršenih osnovaca. Period srednjeg obrazovanja je vreme kada se stvara baza za dalje školovanje, a za one koji nemaju želju da upišu fakultet to je vreme kada se meri mogućnost zarade od onoga što će učiti naredne četiri godine.

Diploma, zvanje i znanje odlučiće o tome da li će vaše dete biti konkurentno na tržištu rada. Takođe, ova tri činioca se novčano vrednuju.

Ipak, nije sve ni u novcu. Koliko puta ste čuli da neko nije zadovoljan poslom koji radi, što se odražava na sveukupno životno zadovoljstvo, sreću, volju, pa čak i mentalno i fizičko zdravlje. A sigurno ste čuli i za potpuno drugačije primere – za one koji vole ono što rade, uživaju u tome, vole da uče o tome, kao i da napreduju. I jedan i drugi faktor su podjednako važni, ali ne zaboravite da je to budućnost vašeg deteta i da će ono morati da živi sa tim izborima.

Umesto toga:

Otvoreno recite svom detetu da je njegova odluka samo njegova, a da ste vi tu da uradite sve da mu u donošenju te odluke pomognete.

Ne zaboravite da postoji nekoliko načina klasifikacije srednjih škola. Tu su gimnazije, pa stručne škole i, na kraju, umetničke škole. Otkrijte kako vaše dete vidi sebe u budućnosti – kao doktora fizičkih nauka, nastavnika srpskog jezika, radnika u turističkoj agenciji ili poznatog violinistu. Onda zajedno, uz pomoć nastavnika škole koju pohađa i kadrom stručnim za već pomenutu profesionalnu orijentaciju, donesite odluku.

Iz prve stavke trebalo bi već da se nazire i druga, a to je upis na željeni fakultet. Posavetujte, ali ne insistirajte, da izabrana srednja škola bude ona koja će pomoći pri upisu na fakultet. Neke škole će ga za željeno akademsko obrazovanje pripremiti bolje od drugih. Na primer, za informacione tehnologije tu su srednje IT škole, a za učenike koji možda žele da studiraju u inostranstvu najbolji izbor je internacionalna srednja škola.

Na kraju, predočite svom maturantu da tržište rada jeste nešto o čemu treba razmišljati. Pričajte sa njim o tome koliko su znanje i veštine koje kroz srednju školu bude stekao važni za sutrašnju materijalnu sigurnost. Bez obzira na to da li je fakultet u planu ili ne, predočite mu činjenicu da postoji i nešto što se zove potreba za određenim zanimanjem.

Ne treba da odlučujete umesto svog deteta, već da ga edukujete kako bi donelo što bolju odluku. Još je dosta vremena ostalo da se spremite zajedno za kraj ove školske godine. Tek smo tu, na njenom početku.

Promo
foto: Tim Edukacija

Bodrite svog učenika i podsećajte ga da je ovo period kada treba da da sve od sebe. Još mnogo časova, raspusta i velikih odmora je tu da se obnovi gradivo iz prethodnih razreda i dobro nauči ono iz osmog razreda. Svaka pročitana stranica i upamćena formula mogu da donesu dodatni poen na završnom ispitu.

Zato, roditelji i učenici, knjige i informatore u ruke, jer osmi razred nije bauk, ukoliko mi to od njega ne napravimo.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track