TRAŽITE (IT) POSAO, A NEMATE ISKUSTVA? Evo kako da popunite svoj CV ili portfolio, iako nemate dovoljno radova
Foto: Tim Edukacija

TRAŽITE (IT) POSAO, A NEMATE ISKUSTVA? Evo kako da popunite svoj CV ili portfolio, iako nemate dovoljno radova

Edukacija -

Ponekad se čini da IT-jevci imaju velikih problema sa izradom portfolija koji će zapasti za oko poslodavcu. Vlada mišljenje da je za impresivan portfolio neophodno bogato iskustvo.

Međutim, istina je da, bez obzira na iskustvo, vaš CV i portfolio mogu izgledati zaista profesionalno. Ovo je posebno važno ukoliko ste na početku karijere. Zapravo, postoji niz strategija koje je neophodno da usvojite prilikom oblikovanja portfolija kojim ćete se predstaviti u IT svetu.

U nastavku predstavljamo samo nekoliko ključnih saveta – pažljivo ih pročitajte i primenite kako biste osigurali svoje mesto u IT sektoru.

Zašto su, zapravo, CV i portfolio toliko važni poslodavcima?

Smatra se da su dobar CV i portfolio vizitkarta u svetu IT-ja. Naime, poslodavci jedva čekaju da naiđu na kandidate koji su spremni da se kontinuirano usavršavaju i doprinose timskom okruženju. Sva sreća da je u IT branši neprestana nadgradnja veština i te kako moguća, a još bolje je to što svoju strast i posvećenost, kada je reč o IT-ju, možete predstaviti u CV-ju na izuzetan način i tako „na prvu loptu” zapasti za oko poslodavcu! (U nastavku saznajte i kako).

  • Zapamtite: kvalitetno pripremljen CV ili portfolio sigurno će vas izdvojiti iz mora kandidata i na samom početku vam otvoriti vrata za razgovor za posao.

Dok će CV predstavljati skup vaših ličnih i profesionalnih podataka (obrazovanje, radno iskustvo, rad na projektima i rad u okviru organizacija, završeni kursevi, prakse, seminari itd.), kvalitetan portfolio će biti vaša lična prečica do željenog radnog mesta. Potkovan dobrim praktičnim primerima, on će omogućiti poslodavcu da bukvalno vidi vaša znanja i veštine, odnosno projekte u okviru kojih ste dali svoj doprinos.

Zato je dobra ideja da odvojite između dva i pet najboljih projekata koje posedujete i prionete na posao. Ako ih nemate, nema problema – vaš prvi zadatak je da savladate znanja koja će vam pomoći oko izrade projekata. U tome vam mogu pomoći onlajn-tutorijali ili, još bolje, kursevi i školovanje koje obezbeđuje ITAcademy, možda jedna od najpopularnijih IT škola u regionu!

Nekoliko načina koji će vam pomoći da napravite portfolio

Bilo da imate ili nemate iskustva u izradi projekata, ovo su načini koji vam mogu poslužiti kao zvezda vodilja prilikom stvaranja kvalitetnog portfolija! Zato pokušajte da ih usvojite.

  1. Budite inventivni

Projekti koje ističete u svom portfoliju mogu biti čak i oni koje ste kreirali iz puke zabave, vežbajući da kodirate ili dizajnirate. Ovo je posebno važno za one koji su na početku karijere i koji nisu imali priliku da rade za realne klijente.

Dakle, sasvim je u redu da napravite „lažni” projekat koji je povezan sa vašim veštinama koje ćete predstaviti poslodavcu!

  1. Sarađujte sa drugim „tražiocima posla”

Samostalno učenje često može delovati kao usamljena aktivnost, ali postoji mnogo načina da se povežete sa drugim ambicioznim programerima i radite na grupnim projektima. Zato se povežite sa ljudima sličnih interesovanja i onima koji se nalaze u sličnoj poziciji. Sigurno ćete ih pronaći preko foruma, hakatona, IT zajednica itd.

Na primer, polaznici ITAcademy imaju priliku da međusobno komuniciraju i razmenjuju iskustva i ideje preko jedinstvene Distance Learning platforme ili preko onlajn-grupa kreiranih baš za njih.

  1. Opise poslova čitajte sa punom pažnjom

U opisima poslova menadžeri za zapošljavanje navode vrste veština i tehnologije koje traže kod kandidata. To su korisni pokazatelji koje možete koristiti da odredite vrstu projekata koje preuzimate za svoj portfolio.

Ako vam je neki oglas za posao zapao za oko, kreirajte projekat za svoj portfolio koji će biti baš po meri poslodavca i uvrstite u njega sve tehnologije i veštine koje se u tom oglasu traže. Polaznici ITAcademy imaju tu sreću da u ovim situacijama uvek mogu da se oslone na savete stručnih mentora koji prate njihov rad i time pokažu svoje veštine na najbolji mogući način.

  1. Istražite šta drugi kandidati prave

Inspirativno je videti raznovrsne projekte na kojima drugi programeri i zaljubljenici u svoj „zanat” rade u svakodnevnom životu. Ako ste već član neke IT zajednice, nećete imati problem sa tim da zavirite u tuđe radove. Postoje i onlajn-platforme sa projektima koje su početnici poput vas koristili u svojim portfolijima.

  1. Razmišljajte o idejama uz ChatGPT ili uz iskusnije kolege

>

Inspiraciju za izradu projekata možete pronaći bilo gde – samo razgovor sa prijateljem može biti dovoljan da dobijete ideju za rad. Ako imate problema sa oslobađanjem kreativnosti, možete koristiti alat veštačke inteligencije ChatGPT da generiše nekoliko neobičnih ideja za projekte.

Sa druge strane, ako tokom učenja imate uz sebe stručnjake koji već imaju uspešnu karijeru u IT oblasti, sigurno ćete kroz rad sa njima poprimiti makar delić njihove kreativnosti. Zato je važno da znate od koga usvajate veštine i da izaberete proverenu obuku kroz koju će vas voditi vrhunski predavači.

Steknite veštine i iskustvo koji će vam omogućiti da kreirate primamljiv portfolio i dođete do dobro plaćenog posla

Ako tek počinjete svoje putovanje u IT svet, prvo razmislite u kojoj oblasti želite da gradite karijeru, a onda koje su potencijalne radne pozicije za vas – ako, recimo, učite Python programski jezik, vaša uža specijalnost može biti: Machine Learning Specialist. Školovanje na ITAcademy je toliko sveobuhvatno da vas tokom nepunih 12 meseci usavršavanja u potpunosti priprema za samostalan rad i usmerava ka onom karijernom putu koji odgovara baš vama.

Sticanje najpoželjnijih veština za pronalazak posla u struci nije jedini cilj kvalitetne obuke na ITAcademy. Ona će vam pružiti mnogo više od toga:

  • priliku za sticanje mekih veština (soft skills), koje će vam pomoći da se na što uspešniji način predstavite poslodavcu;
  • mogućnost obavljanja stručne tromesečne prakse;
  • rad na praktičnim primerima tokom čitavog školovanja;
  • mogućnost izrade projekata za realne klijente;
  • mogućnost formiranja IT zajednice u okviru jedinstvenog LINKhuba, namenjenog isključivo polaznicima ITAcademy;
  • učešće na besplatnim seminarima;
  • povezivanje sa uglednim poslodavcima širom regiona preko Centra za razvoj karijere;
  • pomoć prilikom izrade CV-ja i još mnogo toga.

Svaka usvojena tehnologija i veština biće dodatna beneficija za izradu vašeg profesionalnog CV-ja i portfolija. Zato budite odlučni i što pre izaberite program usavršavanja koji će vas za manje od godinu dana od danas odvesti do dobro plaćenog posla!

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track