OTKRIVAMO: Zašto programeri stalno nose slušalice
Foto: Tim Edukacija

OTKRIVAMO: Zašto programeri stalno nose slušalice

Edukacija -

I dok mnogi priželjkuju visoke zarade i fleksibilno radno vreme programera, još uvek vlada stereotip da je reč o ljudima koji su pomalo čudni, povučeni i teški za razumevanje.

Ukoliko ne radi od kuće ili iz kafića, u kancelariji punoj ljudi programera je relativno lako uočiti: to je osoba koja sa slušalicama u ušima fanatično ispisuje linije koda na računaru, naizgled potpuno nesvesna okoline u kojoj radi i koju kolege oklevaju da pitaju bilo šta dok je u takvom stanju koncentracije. Upravo zbog toga mnogi programere doživljavaju kao nedruštvene, pa i nadmene osobe.

Međutim, svako ko je imao prilike da se druži sa programerima u nekim neformalnim okruženjima mogao je da vidi da je većina njih skroz opuštena i da su zapravo društvene osobe.

Zbog čega su onda programeri uglavnom nedostupni u kancelariji?

Ako pitate prosečnog developera šta misli da je najvredniji pronalazak, umesto kompjuter, odgovor bi mogao biti: slušalice.

Evo i zašto:

Ovako uglavnom izgleda prosečan dan jednog programera:

  • Veliki projekat koji se radio mesecima ulazi u fazu finiširanja. Potrebno je maksimalno se posvetiti poslu. Ali, to i nije baš lako kad kolega pored po stoti put postavlja isto pitanje, imejl-sanduče se zatrpava zahtevima koji nemaju veze sa trenutnim taskom, kolega sa druge strane pita da li večiti imaju šanse da se plasiraju u top 8 Evrolige. Drugim rečima, vremena ima, ali su distrakcije prejake, zbog čega nema koncentracije. Zato programeri posežu za dobrim, starim rešenjem – slušalicama.

Flow – idealno stanje koje se teško postiže, a lako gubi

Stanje svesti poznato kao flow predstavlja fazu u kojoj je programer maksimalno skoncentrisan na rad. U tom trenutku, kreativni, mentalni i fizički potencijali podređeni su samo jednom cilju – pisanju najboljeg mogućeg koda.

Reč je, dakle, o fazi u kojoj je programer najproduktivniji. Ona se teško postiže, ali se zato lako gubi. Relevantna istraživanja tvrde da je programerima koji su izbačeni iz stanja flowa potrebno i do 20 minuta da se ponovo u njega vrate. A to je prilično izgubljenog vremena.

Zbog toga je važno zaštiti se od svih mogućih spoljašnjih „napada”. U modernim open-space kancelarijama, to je ponekad izazov. Zbog toga, slušalice predstavljaju prvu i najjaču liniju odbrane.

Zahvaljujući njima, programeri mogu da se izoluju od spoljašnjih senzacija i fokusiraju se na rad. Kada slušaju muziku ili white noise, oni su zaštićeni od spoljašnje buke i bolje se posvećuju poslu.

Osim toga, čak i kada ne slušaju ništa, programeri vole da drže slušalice u ušima, jer su one, slično čarapi na vratima, znak da su u ozbiljnom poslu i ne žele da ih prekidaju.

Link Group
foto: Tim Edukacija

Slušalice pomažu koncetraciji

Muzika ili white noise takođe pomažu da se dođe u stanje flowa.

Različite studije pokazale su da su white noise ili tzv. 40 Hz binauralni bitovi najbolji za brže fokusiranje. Takođe, slušanje određene vrste muzike može pomoći ljudima da podignu raspoloženje, poprave motivaciju i pojačaju fokus.

Programeri obično imaju svoje omiljene plej-liste iz razloga što nije svaka muzika dobra za koncentraciju. Tako slušanje radija najčešće ima kontraefekat zbog nepredvidivih numera, glasa voditelja i reklamnih blokova. Osim toga, za kodiranje nije povoljna ni muzika sa poznatim rečima, jer se mozak fokusira upravo na njih.

Kao najbolje pokazale su se klasična, elektro ili džez muzika, a ni saundtrek bez vokala nije loša opcija.

S druge strane, postoje i programeri kojima muzika ne pomaže da se koncentrišu, ali je i dalje slušaju. Razlog za to je što im je muzika iz slušalica ipak manja distrakcija od ćaskanja kolega u okruženju.

Od koncentracije programera zavise i krajnji korisnici, to jest vi

Programiranje je osetljiv posao u kome je važno da se ne prave greške, odnosno da, ukoliko do njih dođe, budu što pre ispravljene. Stoga je koncentracija veoma važna.

Naime, developeri razvijaju aplikacije koje su predviđene da funkcionišu na različitim uređajima ili brauzerima, a oni koji rade u finansijama ili zdravstvu znaju da i najsitnija greška može imati ogromne posledice.

Programiranje je zbog toga iznad svega misaoni proces, odnosno rešavanje problema kako bi se krajnjem korisniku omogućio savršen proizvod. Dakle, iako deluju odsutno i kao da vas ne vide, programeri zapravo 40% svog radnog vremena provedu razmišljajući o vama, to jest o tome kako da proizvod koji kreiraju bude savršen za vaše potrebe.

Sve one aplikacije bez kojih ne možemo zamisliti svakodnevni život, kao što su WhatsApp, Instagram, TikTok, E-banking i druge, zavise upravo od tih „čudnih” osoba sa slušalicama.

Zato, sledeći put kad vidite programera, znajte da je to osoba kojoj je potrebna maksimalna koncentracija kako biste vi dobili savršen proizvod.

Kako da i vi zarađujete dok slušate muziku?

Bez obzira na to što je ponekad zahtevno, programiranje je jedno od retkih zanimanja koje vam dozvoljava da slušate muziku i zarađujete plate koje su po nekoliko puta veće od prosečnih. Naravno, danas mnoge kompanije omogućavaju programerima da rade od kuće ili sa bilo koje svetske destinacije, zbog čega je ovo zanimanje još atraktivnije.

Prema pouzdanim iskustvima, dovoljno je svega 12 meseci posvećenog učenja da steknete znanja i veštine pomoću kojih ćete zakoračiti u ovaj atraktivni svet.

Pored posvećenih predavača, na ITAcademy očekuju vas i međunarodno priznati i veoma cenjeni sertifikati, sa kojima ćete moći da konkurišete za poslove u najvećim domaćim i svetskim kompanijama.

Iskoristite snižene cene upisa, koje važe do kraja meseca, stavite slušalice i počnite da pišete kod.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track