RAZBIJAMO MITOVE: Koliko je zaista teško postati programer
Foto: Tim Edukacija

RAZBIJAMO MITOVE: Koliko je zaista teško postati programer

Edukacija -

Brojne prednosti u kojima uživaju programeri poput odlične zarade, fleksibilnog radnog vremena, lakog pronalaženja posla i mogućnosti rada za poslodavce širom sveta, sa destinacije po svom izboru, predstavljaju nešto zbog čega im mnogi zavide. Iako bi većina ljudi rado uživala u pomenutim beneficijama, mnogi se ne usuđuju da se upuste u avanturu zvanu programiranje.

A glavni razlog takve neodlučnosti leži u mitu da je programiranje rezervisano samo za „posebne ljude” koji su proveli godine i godine učeći pre nego što su dobili svoj prvi posao. Vreme je da ispitamo taj mit.

Programiranjem mogu da se bave gotovo SVI

Ukoliko volite tehnologiju, posedujete talenat za problem-solving i malo kreativnosti, ne bi trebalo da imate problema da naučite da programirate, pod uslovom da se tome posvetite.

A danas je to lakše nego ranije. Naime, za mnoge atraktivne i dobro plaćene programerske pozicije nije neophodno da odlično poznajete matematiku. Savremeni programski jezici, poput Pythona, veoma su intuitivni, user-friendly i jednostavni za učenje.

Takođe, primena veštačke inteligencije olakšava pregledanje i proveru koda, a početnicima nudi dragocenu pomoć u prvim programerskim koracima. Internet kursevi, tutorijali i softver za učenje na daljinu proces usvajanja programerskih znanja čine znatno bržim i dostupnijim. Na primer, ukoliko ste početnik, sa bilo kog mesta sa internet konekcijom možete da savladate programski jezik. Dakle, tehnički ne morate čak ni da izlazite iz kuće ukoliko želite da naučite da programirate. Naravno, mnogo brže ćete proći kroz čitav proces ako se povežete sa ekspertima koji imaju iskustva u prenošenju znanja. Kvalitetne škole nude mogućnost da pohađate njihov program i uživate u podršci posvećenih predavača i u učionici i online.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Svoj prvi kod možete napisati brže nego što mislite

S obzirom na to da je svaki početak pomalo težak, i prvi susret sa programskim kodom može delovati donekle obeshrabrujuće. Međutim, vrlo brzo, nakon svega nekoliko nedelja učenja po najsavremenijim IT programima, imaćete drugačiji pogled na stvari. Naime, toliko vremena je dovoljno da steknete osnovno znanje koje će vam pomoći da razumete kako funkcionišu kodovi, zahvaljujući čemu ćete moći samostalno da kreirate neke od njihovih najjednostavnijih verzija.

Kao i većina stvari, i učenje programiranja, ukoliko ste uporni i vredni, s vremenom postaje sve jednostavnije: vaše veštine će se razvijati, a vi ćete sve lakše savladavati nove izazove. Onog momenta kada se to desi, znači da ste prešli više od polovine puta.

Birajte programski jezik koji ide uz vašu ličnost

Naravno, ne bukvalno. Ali brzina i lakoća sa kojom ćete postati uspešan programer zavise i od toga da li ste izabrali jezik koji odgovara vašim talentima, željama i dugoročnim planovima. Početnici su često preplavljeni mogućnostima i ne znaju odakle da počnu. Zbog toga smo izdvojili nekoliko programskih jezika koji koji vam mogu obezbediti uspešan početak:

  • Ukoliko razmišljate o karijeri u oblasti informacionih tehnologija, trebalo bi da znate da je trenutno AI najaktuelniji i najvažniji trend. A najjednostavniji način da se zakorači u ovu sferu jeste učenje Python programiranja. Reč je o jeziku koji je glavno sredstvo za razvoj AI i machine learning projekata, pa prema tome i najvažnija tehnologija koju AI programeri koriste u svom radu. Zarade koje Python developeri ostvaruju u proseku iznose nešto više od 2.500 evra.
  • Učenje PHP-a je možda najjednostavniji način da ovladate znanjem koje će vam omogućiti da se bavite web programiranjem, ali i da prosečno zarađujete preko 2.000 evra.
  • Pisanje programa u C# jeziku takođe je prilično jednostavno. Reč je o jeziku koji je objektno orijentisan i koji će vam omogućiti da programirate za web, radite na razvoju igara i Microsoft programa. Prosečna zarada za C# programere kreće se i do 2.200 evra.
  • Oni koji maštaju da kreiraju video-igre, aplikacije za desktop ili Android uređaje trebalo bi da razmisle o programskom jeziku Java. S obzirom na to da je Java godinama u vrhu najtraženijih jezika, ne bi trebalo dugo da čekate na priliku za posao nakon sticanja neophodnih znanja. A prosečne zarade idu i do 2.700 evra.
Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Da li su zaista potrebne godine učenja i zašto ne?

Prošlo je vreme kada je za učenje programiranja bilo neophodno isključivo školovanje od po nekoliko godina. Danas, bez obzira na to koji programski jezik želite da savladate, uz pohađanje nastave po adekvatnom programu već za godinu dana možete imati primenljiva znanja koja će vam omogućiti da nastavite svoj razvoj u IT svetu. Za razliku od učenja običnih jezika, jednom kada savladate određeni programski jezik, usvajanje sledećeg biće vam znatno lakše. A svaki novi jezik povećavaće vaše šanse za posao i višu zaradu.

Dakle, ne dozvolite da vas netačni mitovi sprečavaju da započnete sa učenjem željenog programskog jezika.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja