Gradonačelnik Subotice: Ponosan sam na ono što smo uradili, nastavljamo da stvaramo sigurnu budućnost!
Foto: Grad Subotica

Bogdan Laban, prvi na listi SNS za Suboticu

Gradonačelnik Subotice: Ponosan sam na ono što smo uradili, nastavljamo da stvaramo sigurnu budućnost!

Izbori 2020 -

"U protekle četiri godine završili smo kapitalne projekte koje su drugi obećali, a nikada nisu ispunili. Zatim, skladan život u višenacionalnoj sredini postao je naš brend. Takođe, nismo izneverili očekivanja i sve ono što smo građanima obećali na početku našeg mandata, mi smo i realizovali. Pokazali smo odgovornost u rešavanju nasleđenih problema, a rezultat našeg rada vidljiv je svakom građaninu Subotice i gostu koji poseti naš grad. Osim toga, dovodimo investitore i smanjujemo nezaposlenost. U Privrednoj zoni „Mali Bajmok" i slobodnoj zoni Subotica zaposleno je trenutno oko 6.500 radnika. Od grada koji je izgubio sjaj, stvorili smo Suboticu u koju vredi ulagati, u koju vredi doći. Subotica je danas savremena, urbana, multinacionalna, multikulturalna zajednica građana".

Ovako na početku intervjua za Kurir gradonačelnik Subotice Bogdan Laban odgovara na pitanje zašto bi Subotičani ponovo trebalo da glasaju za njega i politiku je prethodnih nekoliko godina sprovodio.

foto: Grad Subotica

Koji je najveći problem vašeg grada i zašto još nije rešen?

- Nepostojanje kanalizacione mreže i odvoda otpadnih voda u naseljenim mestima stvara ekološke probleme, ali i probleme sa vodom za piće i zagađenjem zemljišta.

Primarni cilj izgradnje vodovoda je snabdevanje stanovništa vodom za piće, a sekundarni cilj je snabdevanje vodom hidrantske mreže za gašenje požara. Investiranjem u Postrojenja za preradu vode, obezbediće se kvalitetna voda za piće, dovoljna količina i pritisak u svim delovimadistributivnog sistema Subotica-Palić, koji ovim postaju jedinstveni tehnički, tehnološki i infrastrukturni sistem. Poređenja radi, od 150.000 stanovnika, ovom investicijom će 100.000 biti snabdeveno vodom.

Takođe, Palićko jezero je plitko i osetljivo, na koje ljudske aktivnosti godinama negativno deluju. Iako su se mnogi parametri vode u Palićkom jezeru popravili, zahvaljujući prečišćavanju otpadnih voda i merama koje se sprovode, i dalje se javlja "cvetanje vode", tj. pojava velikog broja modrozelenih algi, od kojih je voda jarko zelene boje, što predstavlja prepreku za kupanje i vodene sportove. Kada se u potpunosti završe započete aktivnosti na završetku kanalizacionog sistema, kada budu završeni zaštitni pojasevi i urađen sanacioni izlov riba, rezultati će biti vidljivi i u turističkom delu jezera.

foto: Grad Subotica

Građani se često žale da imaju teškoće da „animiraju" gradsku vlast da im reše problem, komunalne ili druge prirode. Jeste li kao gradonačelnik na usluzi građanima?

- Svaki naš građanin ima mogućnost da kroz uslugu „Pitajte gradonačelnika" dobije željenu informaciju ili ukaže na problem bilo koje prirode. Gotovo stopostotno odgovorili smo svakome ko nas je koristeći tu uslugu kontaktirao. E-uprava je, takođe, nešto što nas zbližava i ubrzava komunikaciju, ali ono što je najznačajnije je da su službe gradske uprave dostupne svakome ko nam se obrati. Druga je stvar što smo nekako svi navikli da problem prvo postavimo na društvene mreže, pa tek onda ga rešavamo komunikacijom. Evidentno je da se predstavke građana rešavaju efikasnije i u kraćim vremenskim rokovima nego pre četiri godine - cilj je da birokratiju preoblikujemo u administraciju.

Može li se kvalitet života vaših sugrađana popraviti u naredne četiri godine? Šta planirate?

- Želimo da generacije koje dolaze budu ponosne na nas, u svim segmentima života. Građani Subotice neće ubuduće samo pričati o pozorištu. Uživaće u predstavama u velelepnom, modernom zdanju na kojem nam mogu pozavideti svetske prestonice kulture. Narodno pozorište je jedna od najznčajnijih institucija kulture u Subotice. Ovo je bio samo jedan u nizu nezavršenih projekata, poput Ipsilon kraka.

Izgradnjom Akva i savremenog spa centra, koji će krajem godine primiti prve posetioce, koristeći izvore termomineralne vode koji postoje na Paliću, razvijaćemo banjski i kongresni turizam, a mladim ljudima omogućiti radna mesta. Daljom adaptacijom i modernizacijom sadržaja Letnje pozornice i Velike terase, mnogi kulturni sadržaji pronaći će svoj prostor.

Učinjen je veliki pomak u zdravstvu a ulaganja tek predstoje. U rekonstrukciju Opšte bolnice biće uloženo oko 40 miliona evra iz Kancelarije za javna ulaganja. Mnoga odeljenja čekaju adaptaciju i u njih godinama nije ulagano. Otvaranjem Angio sale i Centra za VTO spasili smo mnoge, i omogućili nove živote. Za samo nekoliko godina spašeno je preko 2000 života, urađeno preko hiljadu kateterizacija i isto toliko stentova, uspešno rešenih preko 300 infarkta miokarda.

Takođe, renoviranje Gradskog stadiona najveći je sportski projekat koji se realizuje uz Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije. Biće to moderan stadion, na kome će se odigravati utakmice evropskog ranga.

foto: Grad Subotica

Da li je i vaš grad u programu velikih infrastrukturnih projekata „Srbija 2025", koji je najavio predsednik Srbije?

- Izvesno je da će sredstvima republičke Kancelarije za javna ulaganja biti finansirano čak deset velikih investicija: rekonstrukcija Opšte bolnice, rekonstrukcija i sanacija Doma za odrasla lica Gerontološkog centra, rekonstrukcija i dogradnja objekta Dom Dudova šuma Gerontološkog centra, izgradnja i rekonstrukcija Gradskog stadiona, rekonstrukcija Hemijsko-tehnološke škole, rekonstrukcija OŠ „Matija Gubec" u Tavankutu, sanacija objekata Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka", Program obnove vodnog sistema Subotice, ambulanta na Prozivci, ambulanta na Paliću, i rekonstrukcija i sanacija Tehničke škole „Ivan Sarić".

Koliko će ekonomska kriza zbog epidemije koronavirusa uticati na dalji razvoj grada?

- Uticaće samo u pogledu rokova, neki veći projekti su prolongirani, ali se neće zaustaviti. Ako i bude otpuštanja radnika u kompanijama koje su zavisne u poslovanju od kretanja na evropskom i svetskom tržištu, siguran sam da će to biti sporadično. Izvesno je da jedino SNS ima snagu da zaustavi štetne posledice koje epidemija koronavirusa može izazvati po ekonomiju.

Kako ste se snašli tokom epidemije koronavirusa, jeste li negde pogrešili?

- Sugrađani su se osećali sigurnim što je najvažnije za zajednicu. Nismo imali žarište zaraze tokom trajanja vanrednog stanja - što dokazuje da smo dobro upravljali krizom. Posvećenost volontera i imaoca javnih ovlašćenja nas uveravaju da nismo pravili propuste uz istovremeno implementiranje odluka kriznih štabova na republičkom nivou.

Na koji način ste pomogli najugroženijima, jeste li delili pakete pomoći kao neki gradovi?

- Delili smo pakete socijalno ugroženim sugrađanima i penzionerima sa primanjima do 30.000,00 dinara, kao i dezifinkaciona sredstva kako svim javnim ustanovama i preduzećima, tako i domaćinstvima koja su za to iskazala potrebu.

Da li je bilo nedisciplinovanih sugrađana, prekršajnih prijava?

- Pokazalo se da smo zajednica odgovornih ljudi i pohvalio bih sve sugrađane za njihov odnos prema zahtevima države i preporukama struke, medicinske radnike, volontere, policajce, negovateljice, a naročito naše najstarije sugrađane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track