METLA 2020 NAJAVLJUJE: Moguće iznenađenje na izborima
Foto: Promo

METLA 2020 NAJAVLJUJE: Moguće iznenađenje na izborima

Izbori 2020 -

Pokret Metla 2020 najavljujete kao moguće iznenađenje na ovim izborima. Zašto?

- Zato što smo vidim reakcije ljudi, vidim koliko nam prilaze i koliko se prepoznaju u onome što govorimo. Znate, svako od njih zna za primere stranačkog zapošljavanja, za primere kada lošiji ljude dolaze na mesta na kojima ne zaslužuju da budu, kada ljudi sa lažnim diplomama imaju prednost nad onim sa pravim, vide korupciju, burazersku ekonomiju... I sve to osećaju kao nepravdu i gube veru u svoju državu. To je ozbiljan problem za sve nas kao društvo.

Partijsku državu i partitokratiju često pominjete kao osnovu svih problema u državi. Zašto mislite da je to glavni problem?

- Zato što jeste. Vi ni jednu jedinu javnu politiku ne možete efikasno i u potpunosti da sprovedete zbog uticaja stranačkih kadrova, stranačkih vojski, stranačkih interesa... Mnogo se lošeg sveta skupilo u srpskoj politici. Na lokalu je to posebno vidljivo. Zato i hoćemo da menjamo izborni sistem i da omogućimo građanima da glasaju za ljude po imenu i prezimenu, a ne za anonimne i beskrvne stranačke liste. To će ubiti negativnu selekciju, stranačke mašinerije, neproksnovenu moć lidera stranaka. To slabljenje snage stranaka će ih onemogućiti da vrše uticaj na medije, pravosuđe, javne finansije i zapošljavanje u javnom sektoru. To je nužan uslov da institucije prodišu.

Šta treba uraditi da se korupcija iskoreni iz državnog sektora?

- Tri stvari za početak. Prvo, ukinućemo mogućnosti da izrečene kazne za korupciju idu ispod zakonskog minimuma kao što je to danas moguće. Drugo, generalizovaćemo instituciju agenta provokatora. Mi danas imamo prikrivene islednike, ali samo za dela koja su vezana za organizovani kriminal, dok Pokret Metla 2020 smatra da bi agent provokator trebalo da istražuje i dela vezana za korupciju. Treće, donećemo istinski zakon o poreklu imovine, koji se neće odnositi, kao sadašnji na sve građane, već samo na nosioce javnih funkcija od 1990. godine naovamo. Korupcija se može suzbiti samo represijom i oštrijom kaznenom politikom. Šta bi Pokret Metla 2020 uradila za unapređenje životnog standarda građana? - Potrebno je reindustrijalizovati privredu. Formiraćemo Razvojnu banku koja će pratiti i podržavati politiku reindustrijalizacije Srbije. Poseban naglasak ćemo staviti na IT sektor i namensku industriju. Ekonomska moć države može samo na taj način da se ojača, jer mala i srednja preduzeća, koja su svakako važna, moraju da se oslone na snažnija industrijska čvorišta. Poljoprivreda i dalje ostaje strateški sektor zbog prehrambene nezavisnosti i održanja ruralne populacije. Tu ćemo obezbediti stabilnost i predvidljivost otkupnih cena, uz razbijanje monopola i kartela, intervenciju države na tržištu i zakonom o paritetima, pojačaćemo subvencije, naročito za naftu i ozbiljnije se posvetiti programima edukacije za sve poljoprivrednike.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track