VITEZOVI OSMEHA: Sjaj i senke hiperaktivnosti u Sarajevu
Foto: Promo

VITEZOVI OSMEHA: Sjaj i senke hiperaktivnosti u Sarajevu

OSI Informator -

Udruženje Vitezovi osmeha nastavlja sa uspešnim promovisanjem važnih tema i izvan granica naše države.

Ovog puta, pred punom salom sarajevske Opštine Stari Grad, Vitezovi osmeha u partnersvu sa Udruženjem defektologa, edukatora i rehabilitatora u Kantonu Sarajevo „Stol“ upriličili su gostovanje gospodina Marka Fereka, predsednika Udruge „Buđenje“ iz Zagreba, te potpredsednika ADHD Europe.

foto: Promo

Marko Ferek, koji ujedno ceo svoj život aktivno izlazi na kraj sa opterećenjem kakvo je ADHD, već duže vremena aktivno sarađuje sa Udruženjem iz Novog Sada, koje pak ima vrlo intenzivnu saradnju sa predstavnicima Udruženja defektologa iz glavnog grada Federacije BiH.

Govoreći o opštim činjenicama vezanim za poremećaj pažnje, hiperaktivnost i impulsivnost, gospodin Ferek se u više navrata doticao iskustvenih činjenica i onog što je i sam proživeo u susretima sa sistemom obrazovanja i odrastanjem u koži osobe sa ADHD-om.

Nimalo laka iskustva gospodin Ferek je prezentovao na pitak način, dostupan i razumljiv svakom slušaocu u sali, te davao brojne primere koje je svojevremeno opisao i u autorskoj knjizi „Hiperaktivni sanjari“.

- Ova tematska konferencija dogodila se na temelju prijateljstava i profesionalne saradnje sa dve strane koje do juče nisu zapravo imale profesionalnih dodira – ističe Nebojša Nikolić, predsednik Udruženja Vitezovi osmeha i dodaje da je već potvrđen kvalitet ove tematske konferencije pred 263 slušaoca iz cele Federacije, među kojima je bilo i učitelja, nastavnika predmetne nastave, profesora Univerziteta, defektologa, pedagoga, psihologa, ali i roditelja dece sa poremećajem pažnje i hiperaktivnošću.

Predstavnik partnerske organizacije iz Sarajeva, gospodin Selmir Hadžić na otvaranju konferencije izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva izuzetno velikog broja različitih profesija, te ukazao na činjenicu da sticanje novih znanja, posebno onih koji se tiču dece i mladih sa različitim smetnjama u razvoju doprinosi svim prisutnima da što bolje spoznaju i izraze sebe u profesionalnom angažovanju sa ovom kategorijom populacije.

Brojna pitanja za predavača na završetku njegovog dvočasovnog ekspozea dokaz su aktivne participacije ovog obimnog auditorijuma, ali i realne, a ne deklarativne zainteresovanosti za sticanje novih znanja u oblasti promatranja ponašanja dece i mladih sa deficitom pažnje.

foto: Promo

- Istraživanje područja ADHD-a značajno je sa više aspekata, počev od prevalence od 5-6% u ukupnoj populaciji, pa sve do načina stručnog tretiranja odsutnosti, sanjarenja, nedovoljne pažnje i impulsivnosti kod dece koja žive sa ovim opterećenjem. Mi kao Udruženje ćemo i dalje nastojati da aktivno budemo uključeni u sferi senzibilisanja javnosti o ovom fenomenu, uz isticanje prava svakog deteta na jednake šanse za individualni razvoj i obrazovno postignuće – zaključio je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track