Srbija više nema prostora za ustupke Albancima

Krstimir Pantić

Srbija više nema prostora za ustupke Albancima

Politika -
Za nas je vrlo važno da se briselski sporazum sprovede, ali ako se pred državu Srbiju stalno postavljaju neki novi uslovi i nerealni zahtevi, a postoji puno razumevanje za Prištinu, onda zaista ne treba ići u Brisel, kaže zamenik direktora Kancelarije za KiM

BEOGRAD - Briselski sporazum će ili biti sproveden u obliku u kome je dogovoren, ili će propasti, jer više nema prostora da država Srbija čini bilo kakve ustupke, izjavio je zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Krstimir Pantić.

On je istakao da je "za nas vrlo važno da se briselski sporazum sprovede, ali ako se pred državu Srbiju stalno postavljaju neki novi uslovi i nerealni zahtevi, a postoji puno razumevanje za Prištinu, čak im se dozvoljava da ne sprovedu ono na šta su se obavezali, onda zaista ne treba ići u Brisel".

"Zar mi treba da stalno činimo ustupke, da stalno popuštamo, da stalno predajemo po nešto Albancima da bi taj proces bio uspešan?", zapitao se Pantić.

On je rekao da ne razume zašto se međunarodna zajednica ne oglašava povodom odluke Prištine da zabrani odlazak na Kosovo premijera Srbije Ivice Dačića, "a kad je, na primer, bila Parada ponosa, nije bilo evropskog zvaničnika koji nije protestovao".

"Ako briselski sporazum propadne, odgovornost će snositi Albanci i međunarodna zajednica. Ostalo je da Albanci učine svoj deo posla", izjavio je Pantić i dodao da su Srbi učinili "maksimalne kompromise i bolne ustupke".

"Država Srbija ne može biti okrivljena za neuspeh briselskog sporazuma, a ja mislim da će Albanci i međunarodna zajednica biti najveći gubitnici ako se to dogodi", rekao je on.

"Mi time ne bismo dobili ništa, ali bi Albanci mnogo izgubili", istakao je Pantić, koji smatra da se "na Kosovu i Metohiji neće dešavati ništa dramatično ako se pregovori prekinu".

Uoči večerašnjeg susreta u Briselu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, premijer Srbije Ivica Dačića rekao je da očekuje da će EU "pritisnuti" Prištinu da promeni odluku o zabrani srpskim zvaničnicima da posećuju Kosovo tokom izborne kampanje.On je rekao da sebe ne vidi u daljim pregovorima ukoliko prištinska zabrana ostane na snazi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track