Vučić: Nisam za izbore, ali ako opozicija hoće, dobiće ih

Vicepremijer za Fajnenšl tajms

Vučić: Nisam za izbore, ali ako opozicija hoće, dobiće ih

Politika -
Prvi potpredsednik Vlade Srbije smatra da su vandredni parlamentarni izbori nepotrebni i da bi energiju trebalo usmeriti u razvoj Srbije

LONDON - Ne mogu da garantujem da nećemo imati izbore, ali bih radije da vidim više naših napora u razvoju zemlje, rekao je Aleksandar Vučić u razgovoru za britanski list Fajnenšl Tajms.

Analizirajući političku scenu u Srbiji, list podseća da su izbori u Srbiji održani pre tek 18 meseci. Ipak, kako navode, glavna politička tema je da li će novi izbori biti održani na proleće.

"Na vrhuncu popularnosti, lider najveće stranke u vladajućoj koaliciji, zamenik premijera Aleksandar Vučić nije potvrdio da se razmatraju prevremeni izbori. Ali nije ni odbacio tu mogućnost, piše FT.

"Nisam baš voljan da idemo na izbore, ali ako to traži opozicija i smatra da nemamo legitimitet, mi ćemo reći: "U redu , hajde da proverimo" - reko je Vučić za britanski medij.

List dalje piše da su spekulacije o izborima postale su intezivnije nakon što je prošlog meseca razrešen dužnosti gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, a gradski izbori su raspisani za proleće. Istraživanja govore da bi i cela nacija mogla da se izjašnjava u isto vreme.

"Ukoliko, kako se očekuje, EU počne pregovore o članstvu sa Srbijom početkom sledeće godine, gospodin Vučić smatra da treba iskoristi taj politički zamah. Nedavno ispitivanje javnog mnjenja pokazuje da bi on i njegova stranka mogle da osvoje dovoljan broj glasova da bi mogli da vladaju bez sadašnjeg koalicionog partnera, premijera Ivica Dačić i Socijalističke partije", navodi britanski list i dodaje:

"To takođe može da olakša naprednjacima da proguraju teške ekonomske reforme koje je vlada pokrenula ovog meseca. Naprednjaci su prošle godine na veliko iznenađenje na parlamentarnim izborima osvojili 24 odsto glasova, ispred pro-zapadne Srbije Borisa Tadića i Demokratske stranke koja je dobila 22 odsto, i gospodina Dačića i socijalista sa 15 odsto. Zatim, lider naprednjaka Tomislav Nikolić, istovremeno je pobedio na predsedničkim izborima Tadića", podseća FT i dodaje da su naprednjaci ušli u koaliciju sa socijalistima, sa gospodinom Dačićem koji je imao svoju cenu -premijersku poziciju.

"Rejting demokrata je od tada drastično opao. Gospodin Dačić je od tada imao visoku poziciju kao pregovarač Srbije u pregovorima da normalizuje odnose sa bivšom otcepljenom pokrajinom Kosovo, a prelomni dogovor je postignut u aprilu. Ipak, gospodin Vučić se u zemlji odomaćio kao realno najmoćniji čovek. Nakon što je Nikolić postao predsednik i morao da se odrekne stranke, gospodin Vučić ga je nasledio što mu je ojačalo lidersku poziciju", zaključuje se u ovoj analizi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track