Jeremić: Moje angažovanje će biti političko ali ne i partijsko
Foto: Rojter

Otvoren CIRSD u Beogradu

Jeremić: Moje angažovanje će biti političko ali ne i partijsko

Politika -
Bivši predsedavajući Generalne skupštine UN priredio je večeras prijem povodom otvaranja Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj

BEOGRAD - Bivši predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić priredio je večeras, povodom otvaranja Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) u Beogradu, prijem, kojem su prisutvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i patrijarh Irinej.

Jeremić je, u obraćanju zvanicama, poručio da će njegovo angažovanje u Srbiji biti javno i političko, ali ne i partijsko. Srbija se, prema njegovim rečima, kao predsedavajuća 67. Generalne skupštine UN, našla u vihoru pregovora o novoj razvojnoj agendi sveta posle 2015. godine.

Srbiji je tokom njenog predsedavanja pomagao tim uglednih stručnjaka, među kojima profesor Kolumbija univerziteta Džefri Saks, koji su potom prihvatili poziv da nastave saradnju u okviru Centra, rekao je Jeremić, izrazivši nadu da će CIRSD doprineti boljem razumevanju odnosa i regionu i u svetu.

"Svet se strašno brzo menja, a onaj ko u tom vihoru bude bolje razumevao svet biće pobednik i dobitnik promena", ocenio je Jeremić.

Bivši šef srpske diplomatije je zahvalio državi Srbiji, predsedniku, premijeru i MInistarstvu spoljnih poslova, koji su nesebičnim i stalnim angažovanjem učinili da predsedavanje Srbije GS UN "prođe na način na koji je prošlo". Saks je izrazio nadu da je za Srbiju počelo doba nove nade i nove energije i ocenio da Srbija ima "divnu budućnost", pre svega zahvaljujući mladima, čiji je talenat i energiju, kako je rekao, video tokom današnjeg predavanja na Pravnom fakultetu.

Podsećajući da se svet suočava s ogromnim izazovima i dramatičnim i revolucionarnim promenama, on je upozorio da već u narednoj generaciji mora da se dramatično promeni način na koji se odgovara na te izazove. Srbija je, prema njegovim rečima, preko Jeremića kao predsedavajućeg GS UN, pomogla svetu da krene u dobrom pravcu - ka održivom razvoju.

Saks je, takođe, napomenuo da je pre 10 godina bio mentor Jeremiću na fakultetu i dodao:

"Vuk je prvi od mojih studenata koji je postao predsedavajući GS UN".

Na svečanosti je prikazan film "67" o 67. predsedavanju GS UN i održivom razvoju.Prijemu su prisustvovali i ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, ministar kulture Ivan Tasovac, premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović, bivši premijer Srbije MIrko Cvetković, funkcioner DS Božidar Đelić, bivša ministarka za evropske integracije Suzana Grubješić, predstavnici diplomatskog kora, među kojima ambasador EU Majkl Davenport, poslovnog i javnog života Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja