CIK poništio izbore na tri biračka centra u Kosovskoj Mitrovici
Foto: Tanjug

Neregularnosti prilikom glasanja u južnoj srpskoj pokrajini

CIK poništio izbore na tri biračka centra u Kosovskoj Mitrovici

Politika -
Prebrojavanje glasova sa ostalih biračkih mesta sa severa Kosova i Metohije počeće u sredu a to će biti urađeno u prisustvu predstavnika opštinskih izbornih komisija i članova biračkih odbora

PRIŠTINA - Član Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Nenad Rikalo izjavio je da je CIK na sednici koja je u utorak veče održana u Prištini doneo odluku da poništi glasanje na tri biračka centra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Rikalo je rekao da će prebrojavanje glasova sa ostalih biračkih mesta sa severa Kosova i Metohiji počeće u sredu i da će to biti urađeno u prisustvu predstavnika opštinskih izbornih komisija i članova biračkih odbora.

“Izvršena je primopredaja materijala iz četiri severne opštine i utvrđeno je da u tri biračka centra u Kosovskoj Mitrovici nema uslova za bilo kakvo prebrojavanje. Taj materijal je potpuno neupotrebljiv i CIK je na svojoj sednici doneo odluku da poništi i ponovi glasanje u Tehničkoj školi, osnovnoj školi Sv. Sava i Medicinskoj školi,” rekao je Rikalo.

On je dodao da za ponovno glasanje još uvek nije određen datum i da će to najverovatnije biti učinjeno u sredu ili najkasnije u četvrtak.

“Uvidom u materijal iz preostale tri opštine sa severa Kosova došlo se do saznanja da na nekim mestima nedostaje nokog materijala, zbog čgea je CIK donela odluku da se materijal detaljno pregleda, kutije otvore i da će u prisustvu opštinskih izbornih komisija, biračkih odbora, biti utvrđeno tačno stanje i nakon toga pristupiti prebrojavanju”, rekao je Rikalo.

Situacija u Zubinom Potoku je dobra, tamo mislim da nema ni jednog spornog mesta, moguće da će se dogoditi da u Leposaviću ili Zvečanu na jednom ili dva tri mesta bude takođe ponovljeno glasanje, rekao je Rikalo ističući da je to još uvek mogućnost a ne odluka.

Upitan kakve su šanse da se na svim mestima u Kosovskoj Mitrovici ponovi glasanje Rikalo je rekao da postoji osnov za to, jer ni u ostalim biračkim mestima nije ispoštovana procedura zatvaranja i pakovanja izbornog materijala.

“Procedura zatvaranja i procedura pakovanja nije urađena zato što su ta biračka mesta na brzinu zatvorena. Očekuje se izveštaj od strane OEBS-a koji će da objasni na koji način i koliko dugo su birački odbori bili bez posmatrača pošto postoje neke inforamcije da su pojedini članovi biračkih odbora napustili mesta,” rekao je on.

U svakom slučaju odluke će se donositi u zavisnosti od slučaja do slučaja, nakon detaljne analize onoga šta se pronađe u glasačkim kutijama i analaize izveštaja OEBS-a sa terena, rekao je srpski član CIK-a.

Prebrojavanje glasova sa ostalih biračkih mesta krenuće koliko sutra, sutra se otvaraju kutije pogleda se tačno šta se nalazi u njima, donese se odluka da li ide na prebrojavanje i prebrojavanje odmah kreće, objasnio je Rikalo.

To će se uraditi u prisustvu predstavnika opštinskih izbornih komisija i članova biračkih odbora, zaključio je Rikalo.

http://www.youtube.com/watch?v=ATE6uksimdI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track