MITING U MITROVICI: Dačić pozvao Srbe na jedinstvo
Foto: Zoran Šaponja

Uoči ponovljenih izbora

MITING U MITROVICI: Dačić pozvao Srbe na jedinstvo

Politika -
Srbija danas ne može da vam pomogne puškama i tenkovima, ali može pametnom politikom i pametnim odlukama. Upravo zato i jeste važno da uzmete vlast u Mitrovici, kazao je premijer
1 / 6 Foto: Zoran Šaponja

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić stigao je danas oko 12.30 časova u severni deo Kosovske Mitrovice, gde ga je aplauzom dočekalo više hiljada građana okupljenih na centralnom gradskom trgu Šumadija, na kojem se održava miting Građanske inicijative "Srpska".Zajedno s Dačićem, skupu na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici prisustvuju i ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović iz Srpske napredne stranke i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović i Aleksandar Vulin, ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju.

"Srbija nikada neće ostaviti ni zaboraviti Srbe na Kosovu, ali ni Srbi sa Kosova ne smeju da ostave Srbiju. Nisam došao ni da pretim, niti da molim već da kažem da sami znate šta treba da uradite. Kako budete glasali, tako će vam i biti", naveo je premijer.

On je dodao da je u Mitrovicu dolazio i kad je grad branjen krvlju i da nema toga ko će mu zabraniti da dođe u taj grad. Dačić je podsetio i da 40 do 50 hiljada Srba sa Kosova živi od plata iz Beograda i dodao da vlada nema nameru da to prekine.

"Pozivam da izađete na izbore i budete jedinstveni jer je to jedini put do Zajedice srpskih opština, ali i jedini način da se odbrani Srbija i da se nastavi sa pomaganjem Srba s Kosova. Ovde sam da pokažem da je Srbija i dalje na Kosovu. Srbija danas ne može da vam pomogne puškama i tenkovima, ali može pametnom politikom i pametnim odlukama. Upravo zato i jeste važno da uzmete vlast u Mitrovici", kazao je premijer koji je zatim u pratnji prošetao gradom i obišao glavni most na kome se nalazi barikada i svratio na kafu u obližnji kafić "Dolče vita" gde je nastavio druženje sa domaćinima i građanima Mitrovice.

Predsednik Vlade Srbije završio je nešto posle 14 časova posetu severnom delu Kosovske Mitrovice.

Foto: Zoran Šaponja
Foto: Zoran Šaponja

Ministarka energetike Zorana Mihajlović prethodno je pozvala građane Kosovske Mitrovice da u nedelju izađu na ponovljene lokalne izbore, poručivši da je to jedini način da sačuvaju radna mesta.Mihajlović je, obraćajući se na završnoj konvenciji Građanske inicijative "Srpska" u Kosovskoj Mitrovici, rekla da će Zajednica srpskih opština biti formirana, jer je to pravi način da se više povežemo i da imamo radna mesta koja nam trebaju."Ne treba nam bojkot. Oni koji pozivaju na bojkot su protiv nade. Mora se izaći na izbore jer je to jedini način da sačuvamo radna mesta", poručila je Mihajlović.Na glavnom trgu u Kosovskoj Mitrovici oko podneva se okupilo nekoliko hiljada ljudi pred miting "Sloge i jedinstva" dok se sa razglasa čuje pesma "Oj Kosovo, Kosovo".

Miting se održava uoči ponovljenih lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji koji će biti održani u nedelju.

U severnom delu Kosovske Mitrovice vidljivo je pojačano prisustvo pripadnika kosovske policije.

Na centralnom gradskom trgu stacionirano je jedno vatrogasno vozilo, a kroz grad se mogu videti i mobilne patrole Kfora.

Kosovska Mitrovica je izlepljena plakatima Građanske inicijative "Srpske" na kojima je lik vicepremijera Aleksandra Vučića.

Foto: Zoran Šaponja
Foto: Zoran Šaponja
http://www.youtube.com/watch?v=rVQJOTYxCi0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja