Dačić: ZSO da dobije kancelariju u Briselu
Foto: Zoran Šaponja

Lokalni izbori na Kosmetu

Dačić: ZSO da dobije kancelariju u Briselu

Politika -
Posle izbora, prvi put ćete imati srpske institucije za koje niko ne može da kaže da su paralelne. One su legalne i legitimne, kazao je premijer

KOSOVSKA MITROVICA - Premijer Srbije Ivica Dačić najavio je danas mogućnost da Zajednica srpskih opština, koja bi trebalo da bude formirana nakon lokalnih izbora na Kosovu, otvori svoje predstavništvo u Briselu.

On je prilikom obilaska Kosovske Mitrovice, nakon završne konvencije Građanske inicijative "Srpska" uoči ponovljenih izbora 17. novembra, rekao da će srpske institucije na Kosovu nakon izbora biti "legalne i legitimne".

"Prvi put ćete imati srpske institucije za koje niko ne može da kaže da su paralelne. One su legalne i legitimne, i mislimo da ZSO otvori kancelariju u Briselu", rekao je Dačić.

On je tom prilikom izjavio da Srbi treba da glasaju na izborima da bi Srbija mogla da ih legano finansira preko Zajednice srpskih opština, kao i da će se uskoro pristupiti izradi Statuta ZSO.

"Suočeni smo sa pritiscima da finasiranje bude transparentno, a to znači da međunarodna zajednica želi da ima uvid u to koga mi plaćamo i jedini način za legalno funkcionisanje je veza preko ZSO", rekao je Dačić.

On je dodao da bi posledice neizlaska na izbore bile štetne i da bi bila "loša poruka" da Albanac bude gradonačelnik severne Mitrovice.

"To ne bi moglo da zaživi jer bi došlo do velikih sukoba, i to bi Srbiju dovelo u nemoguću poziciju da ne može da gleda mirno šta se dešava, a da ne može mnogo da pomogne" rekao je premijer i naglasio da bi neizlaskom na izbore Srbi sa Kosova ugrozili budućnost Srbije.

Dačić je odgovarajući na pitanje da li mu je odobrena verska ili neka druga vrsta posete rekao da oni "nisu sveštenici ili hodočasnici da dolaze u verske posete".

"Ako je nekome bilo lakše da u to vreme tako kaže onda je u redu, a mi ništa nismo menjali, tražili smo posete i nikada nismo imali direktne kontakte sa vlastima u Prištini nego je to išlo preko kancelarije EU", objasnio je premijer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track