RADE MARKOVIĆ: Nisam pretio Srbiji, za državu bih život dao

Negira

RADE MARKOVIĆ: Nisam pretio Srbiji, za državu bih život dao

Politika -
Nekadašnji šef Državne bezbednosti reagovao na tekst "Radomir Marković iz zatvora preti državi"

BEOGRAD - Bivši načelnik Resora državne bezbednosti Radomir Marković iz zatvora u Zabeli demantovao je pisanje da je poslao poruku da će "Srbija biti na kolenima" ako budu objavljena saznanja iz vremena kad je on bio na čelu te službe. Marković je reagovao reagujući na tekst "Radomir Marković iz zatvora preti državi", objavljen u petak, 15.novembra u Politici.

"Ni posrednim, ni neposrednim putem, nisam nikada, niti ću bilo kome pretiti, niti bilo šta učiniti što bi moglo na bilo koji način naneti štetu Srbiji, ili kako ste naveli, "baciti je na kolena". Srbiju su kroz vekove pokušavali razni moćnici da bace na kolena, pa im to do danas nije uspelo i siguran sam da i ubuduće neće. Za Srbiju sam uvek bio spreman da dam i život. Svedočenjem pred Haškim tribunalom pokazao sam svoj patriotizam", naveo je Marković.

"Za odavanje državne tajne i dosijea za koje sam bio optužen, pravosnažno sam oslobođen. Sud je utvrdio da se u tim spisima ne nalaze državne tajne te da se otkrivanjem tih tajni ne može naneti šteta državi, kao i da se disk sa tim spisima ne nalazi kod mene. Strah da će istina izaći na videlo je u glavama onih koji verovatno imaju čega da se plaše", naveo je, pored ostalog, Marković.

Markovićeva izjava, kako se navodi, stigla je u redakciju sa elektronske adrese njegove supruge, koja je u propratnoj poruci navela da se obraća nakon telefonskog razgovora sa Markovićem. Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina na koju je pravosnažno osuđen zbog pokušaja ubistva lidera Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića i ubistva četvorice istaknutih članova ove partije 1999. godine.

Kako je u petak pisao beogradski list, nepoznanica je da li se pretnja odnosi na dosijea političara ili na dokaze o ratnim zločinima, ali bacanje "Srbije na kolena" upućuje na štetu koju bi država mogla da ima u međunarodnim okvirima.

"Politika" je navela da se ovakvim izjavama ponovo vraćaju u priču spekulacije da je Marković pre hapšenja nezakonito sklonio određena dosijea i dokumentaciju Resora na čijem je čelu bio, a zbog čega je protiv njega i saradnika Branka Crnog i Milana Radonjića već vođen jedan sudski proces.Po oceni suda nije bilo dokaza za optužnicu te su sva trojica oslobođena, ali Politika u tom teksti navodi da možda Marković i dalje raspolaže tajnim podacima za koje veruje da predstavljaju pretnju državi.

List je prethodno pisao i da je državna Komisija za istraživanje ubistava novinara došla do saznanja koja dodatno upućuju na zaključak da je ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine bilo državni zločin, u čijoj su organizaciji i izvršenju učestvovali pripadnici tajne službe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track