Dačić u UN: Formiramo Zajednicu srpskih opština uprkos Prištini

Premijer Srbije u Savetu bezbednosti

Dačić u UN: Formiramo Zajednicu srpskih opština uprkos Prištini

Politika -
Zato se može reći da će Zajednica srpskih opština biti formirana ne zahvaljujući, pored ostalih, i naporima privremenih institucija u Prištini, već uprkos njima, rekao je Dačić

NJUJORK - Premijer Srbije Ivica Dačić pozvao je Prištinu i međunarodne čionioce da obezbede uslove za održavanje drugog kruga lokalnih izbora u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu kako se ne bi ponovilo grubo kršenje izborne procedure od 3. novembra.

Dačić je na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu, održanoj u sedištu UN u Njujorku, istakao da je Srbija čvrsto opredeljena da aktivno i konstruktivno nastavi razgovore sa Prištinom na svim nivoima, kao i primenu postignutih dogovora, i dodao da želja za normalizacijom odnosa ne znači da će Srbija promeniti stav da ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Očekujemo da će Priština učiniti dodatne napore u postizanju obostrano prihvatljivih rešenja i primeni dogovorenog. Od posebnog je značaja da se Priština u narednom periodu uzdrži od jednostranih poteza koji mogu ugroziti dalji tok dijaloga i destabilizovati bezbednosnu situaciju u Pokrajini", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je Vlada Srbije pozvala Srbe sa Kosova da na lokalnim izborima delegiraju svoje predstavnike u Zajednicu srpskih opština, koja bi bila njihov legitimni predstavnik u razgovorima sa Beogradom i Prištinom. "Smatramo da je to jedini put do trajnog i održivog rešenja i da takva legalizacija statusa kosovskih Srba pred međunarodnom zajednicom osnažuje njihov položaj", rekao je Dačić.

Istakao je da se, dok je Srbija uložila maksimalni napor da ohrabri kosovske Srbe da u što većem broju izađu na izbore, vlast u Prištini nije trudila da stvori ni osnovne uslove za to.

"Zato se može reći da će Zajednica srpskih opština biti formirana ne zahvaljujući, pored ostalih, i naporima privremenih institucija u Prištini, već uprkos njima", rekao je Dačić.

Dodao je da Priština ne pokazuje dobru volju i zainteresovana je jedino za regulisanje postupka ukidanja Zajednice, koja se u izmenama kosovskog Zakona o lokalnoj samoupravi pominje samo u jednoj tački kojom je propisano da se Zajednica ukida odlukom dve trećine opština članica. Dačić je istakao da je Srbija pokazala visok stepen fleksibilnosti verujući da je pregovorima moguće doći do dugoročnog i opšteprihvatljivog rešenja.

"Mi smo doneli teške odluke tokom ove godine, a stabilna podrška koju uživamo u biračkom telu govori da većina građana podržava našu politiku", rekao je Dačić.

Dačić je ukazao na brojne nepravilnosti izbornog procesa za koje je odgovorna Priština i dodao da na Kosovu nije uspostavljen sistem vladavine prava i ne postoji odgovarajuća zaštita ljudskih prava, a naročito prava manjina.

Dodao je da je Vlada Srbije izuzetno zadovoljna jer je na izborima glasalo više od 45.000 birača i jer je, uprkos zabranama najvišim državnim funkcionerima da posete Kosovo, uspela da motiviše Srbe da glasaju.

"Ovo je prvi put da su se institucije Srbije, njena Vlada, Crkva i ogromna većina parlamentarnih stranaka ujedinile u pozivu Srbima sa Kosova da glasaju", rekao je Dačić.

Dačić je istakao da se od juna 1999. godine na Kosovo vratilo 18.000 ljudi od 230.000 koliko je napustilo svoje kuće, a da je među njima najviše 4.000 održivih povratnika, što znači da se vratilo između jedan i dva odsto interno raseljenih lica.

"U međuvremenu, Kosovska agencija za privatizaciju je u septembru na prodaju je stavila i hladnjaču Šilovo u kojoj je smešten kolektivni centar za interno raseljena lica iz Kosovskog pomoravlja", rekao je Dačić. Dačić je istakao da oslobađanje bivšeg vođe Oslobodilačke vojske Kosova Fatmira Ljimaja dovodi u sumnju funkcionalnost, nezavisnost i nepristrasnost sudskog sistema na Kosovu. "Srbija je neprijatno iznenađena ovom odlukom, ali se nada da će tužilac Euleksa na nju uložiti žalbu", rekao je Dačić, i ponovio da je neophodno do kraja istražiti slučaje trgovine ljudskim organima na koje je ukazao Dik Marti.

Dačić je izrazio očekivanje da će o svi problemi koje je naveo biti predmet nastavka dijaloga u Briselu, zakazanog za 5. decembar. Drugi krug kosovskih lokalni izbora zakazan je za 1. decembar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track