DS: SNS da hoće da spreči proteste radnika! SNS: Ko ih je ostavio bez posla!
Foto: Tanjug

Rasprava u Skupštini Srbije

DS: SNS da hoće da spreči proteste radnika! SNS: Ko ih je ostavio bez posla!

Politika -
Novo odelo, nova kravata i sve se zaboravlja. Kukate nad sudbinom nezaposlenih, a ko ih je ostavio bez posla, za vreme koje vlade su ostali bez posla? Demokratska stranka nikako ne može da izađe iz predizborne kampanje i stalno plaši građane, rekao je Babić.

BEOGRAD - Opoziciona Demokratska stranka danas je u Skupštini Srbije kritikovala vladajuću Srpsku naprednu stranku da predlogom izmena Krivičnog zakonika želi da onemogući proteste radnika, kao što je blokada pruge Beograd-Bar u Priboju, koju su zaposeli radnici FAP-a jer mesecima nisu plaćeni.

Izmene Krivičnog zakonika predviđaju kao krivična dela krađu javnih uređaja i ugrožavanje železničkog saobraćaja. Izmene je predložila vladajuća SNS, a za predstavnika predlagača određen je šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić.

Poslanik DS Srđan Milivojević je rekao da se izmene Krivičnog zakonika donose da bi sprečili proteste radnika. "Ovo ste kao farsu smislili u stranačkim organima. Čim ste videli protest radnika FAP-a, vi ste ovaj zakon napisali, sačekali da prođe štrajk, a onda ga predali u pisarnicu, pa pošto ne može samo to da prođe, daj da ga malo upakujemo, da ga nafilujemo, da dodamo neke odredbe jer mi kao brinemo o državi", rekao je Milivojević.

Njegov stranački kolega, poslanik Božidar Đelić rekao je da vladajuća koalicija pokušava da "kriminalizuje" proteste ljudi koji nemaju od čega da žive. Đelić je rekao da će DS predložiti kako da se pomogne preduzećima koja su u teškoj situaciji kao i FAP.

Na kritiku DS odgovorio je poslanik Srpske napredne stranke Zoran Babić koji je kazao da u Srbiji ima više od 20 odsto nezaposlenih zbog vlasti kojom je upravljala DS dok je bila na vlasti.

"Novo odelo, nova kravata i sve se zaboravlja. Kukate nad sudbinom nezaposlenih, a ko ih je ostavio bez posla, za vreme koje vlade su ostali bez posla? Demokratska stranka nikako ne može da izađe iz predizborne kampanje i stalno plaši građane", rekao je Babić. Predloženim izmenama Krivičnog zakonika uvodi se krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom zbog, kako je naveo predlagač, učestale pojave protivpravnog zaustavljanja prevoznog sredstava u železničkom saobraćaju. Predloženo je da se kao teška krađa tretira krađa javnih uređaja za vodu, kanalizaciju, toplotu, gas, električnu energiju ili drugu energiju ili uređaje sistema javnog saobraća i veza. Predlaž se i kazna od šest meseci do pet godina zatvora za svako uništavanje ili oštećenje javnog uređaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja