DEFINITIVNO: Vojvodina postaje obična pokrajina
Foto: Fonet

Ustavni sud prelomio

DEFINITIVNO: Vojvodina postaje obična pokrajina

Politika -
U pitanju je, između ostalog, izmena formulacije predstavništva Vojvodine u inostranstvu, što ne znači da će pokrajina ostati bez kancelarije u Briselu, nego da će se sprečiti mogućnost tumačenja prema kome je reč o ambasadi u zametku

BEOGRAD - Izmene formulacija.Ustavni sud Srbije odlučio je da pojedine odredbe Statuta Vojvodine nisu u skladu sa Ustavom Srbije i dao rok od šest meseci da se Statut uskladi sa Ustavom. Na pitanje koje odredbe Statuta su sporne, politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da Vojvodina naloženim izmenama Statuta neće ostati bez konkretnih nadležnosti i prava, nego bez „državolikih i simboličkih formulacija koje Statut APV na mala vrata pretvaraju u Ustav, odnosno u konstitutivni akt neke paradržave“.- U pitanju je, između ostalog, izmena formulacije predstavništva Vojvodine u inostranstvu, što ne znači da će pokrajina ostati bez kancelarije u Briselu, nego da će se sprečiti mogućnost tumačenja prema kojem je reč o ambasadi u zametku. Dakle, građani Vojvodine neće biti uskraćeni za bilo kakve nadležnosti, prava ili novac. Pretpostavljam da će biti izmenjeni i paralelizmi u odnosima između pokrajinskih i republičkih nadležnosti koje je neko ili greškom ili namerno ubacio u Statut. Takođe, u Predlogu statuta će biti ispravljeno to što se u međunaslovu Novi Sad pominje kao administrativni centar, a u naslovu kao glavni grad. Dakle, ne radi se o ukidanju autonomije, nego o stavljanju u normalne okvire autonomije i lokalne samouprave - objašnjava Vukadinović za Kurir.DSS, koji je pre četiri godine podneo zahtev za ocenu ustavnosti Statuta i Zakona o nadležnostima Vojvodine, pozdravio je odluku USS, ali i kritikovao to što je pokrajinskim organima ostavljeno šest meseci da Statut usklade s najvišim pravnim aktom. Šef poslanika DSS Slobodan Samardžić rekao je da je odluka USS pokazala da je pravda spora, ali ipak pravična. S druge strane, Vojvođanska partija ocenjuje da je odluka USS još jedan korak ka konačnom ukidanju autonomije.

PoslušniDS: POŠTOVAĆEMO ODLUKU O STATUTU VOJVODINEPortparol DS Aleksandra Jerkov izjavila je da će DS s koalicionim partnerima u Skupštini Vojvodine poštovati odluku USS i uskladiti odredbe Statuta Vojvodine sa Ustavom Srbije.- Skupština Vojvodine će učiniti sve da poštuje odluku Ustavnog suda, jer je to njena obaveza - rekla je Jerkovljeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track