SPO se posle dve decenije seli iz Knez Mihailove

Vlasnik dobio presudu

SPO se posle dve decenije seli iz Knez Mihailove

Politika -
Vlasništvo nad prvim delom zgrade imao je Dušan Tanasković, čija su tri naslednika ove nedelje završila ostavinsku rasparavu i sud ih je i zvanično oglasio naslednicima

Među nekoliko hiljada zahteva za vraćanje imovine koji su podneti ove godine, stigao je i zahtev za povraćaj oko 700 kvadrata poslovnog prostora plus dvorište u Knez Mihailovoj 48, gde se već skoro dve decenije nalazi sedište Srpskog pokreta obnove. Ova zgrada prostirala se na dve parcele. Vlasništvo nad prvim delom imao je Dušan Tanasković, čija su tri naslednika ove nedelje završila ostavinsku rasparavu i sud ih je i zvanično oglasio naslednicima. Oni su u aprilu tražili povraćaj dedovine. Nad drugim delom, vlasništvo su imali Milica Bogdanović i Vojislav i Milica Đorđević, a oni, kako saznajemo, nemaju naslednike.

- Dušan Tanasković je bio službenik preduzeća „Kola za spavanje“ i nasledio je poslovni prostor od roditelja - kaže Ljiljana Tanasković Čadež, jedna od naslednica i majka Marka Čadeža, portparola nemačke ambasade u Beogradu. Ona dodaje da Dušanovi naslednici očekuju fizički povraćaj nekretnine, a ne novčanu nadoknadu. Na spratu zgrade su kancelarije SPO, koji je u razgovoru sa njima izrazio spremnost da se restitucija završi što pre. U prizemlju su dva lokala.

- SPO je dobio taj prostor devedesetih na korišćenje od Skupštine grada, bez naknade. U jednom lokalu dole je knjižara „Plato“, koja je na korišćenje prostor dobila od DIPOS-a, koji nema nikakve veze sa tom zgradom. Nekada je tu bio Britanski savet, ali kada se iselio DIPOS nije vratio prostor gradu. U drugom lokalu je „Mona“ i taj lokal je neko prodao, ali to nije uknjiženo. Oko toga će se verovatno voditi spor - kaže gospođa Tanasković Čadež.Za objekte koji su od momenta oduzimanja srušeni biće određeno obeštećenje u novcu, a ukoliko je zemljište na kojem su se nalazili još neizgrađeno i u javnoj svojini, ono može biti vraćeno bivšim vlasnicima i u naturi.I u Agenciji za restituciju su potvrdili da je zahtev podnet ove godine i, kako kažu, sledeće godine bi trebalo očekivati konačnu odluku Agencije. To je drugi zahtev za povraćaj nekretnina u kojima se nalaze političke stranke. Prvi zahtev podneli su naslednici vlasnika vile u Krunskoj ulici, gde je sedište DS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track