KOSOVO: Na Jarinju i Brnjaku počinje naplata dažbina
Foto: Rojters

Briselski sporazum

KOSOVO: Na Jarinju i Brnjaku počinje naplata dažbina

Politika -
Sve dažbine koje će se prikupljati na prelazima ići će u Fond za razvoj severa Kosova, a novac će trošiti tamošnji ljudi, a ne Priština ni Beograd

KOSOVSKA MITROVICA - Na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova u subotu 14. decembra, u skladu sa Briselskim dogovorom, početi naplata dažbina na robu iz centralne Srbije.

Na pojedinim lokalnim medijima na severu Kosova u toku je kampanja Euleksa kojom se građani informišu da će prikupljene dažbine biti utrošene za potrebe ovdašnjeg stanovništva.

To će doprineti povećanju socijalno-ekonomskih investicija i poboljšanju životnog standarda. Ovi novčani prihodi finansiraće razne infrastrukturne projekte u zajednici poput dečijih vrtića, škola i bolnica.

Prilikom prošlonedeljne posete Leposaviću ministar bez portfelja Aleksandar Vulin potvrdio je da će u subotu 14. decembra početi naplata dažbina na administrativnim prelazima u skladu sa Briselskim sporazumom i Sporazumom o integrisanom upravljanju prelazima (IBM).

On je naglasio da će sve dažbine koje će se prikupljati na prelazima na severu Kosova ići u Fond za razvoj severa Kosova, da će novac trošiti ljudi na severu Kosova i da neće ići ni u Prištinu ni u Beograd. "Sve što prikupimo, sebi prikupljamo, svaku obavezu koju izbegnemo, sebi smo je izbegli", poručio je Vulin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track