CESID: SNS prvi i u Srbiji i u Beogradu

Istraživanje pokazalo

CESID: SNS prvi i u Srbiji i u Beogradu

Politika -
Naprednjaci su i dalje najjači, s tim što u Beogradu stoje nešto lošije nego u Republici, dok DS stoji značajno lošije od SNS, ali ne onoliko lošije koliko na nivou Republike. Razlika između SNS i DS u Beogradu nije manja od dvadesetak odsto, navodi Marko Blagović

BEOGRAD - Programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević izjavio je danas da, sudeći po svim istraživanjima u proteklih nekoliko meseci, SNS ima najveću podršku građana, a da je DS na drugom mestu i da je situacija u Beogradu slična kao na republičkom nivou.

"Naprednjaci su i dalje najjači, s tim što u Beogradu stoje nešto lošije nego u Republici, dok DS stoji značajno lošije od SNS, ali ne onoliko lošije koliko na nivou Republike", istakao je Blagojević.

SPS je u Beogradu "manje više tu gde je i na nivou Republike", ocenio je Blagojević.

"Redosled je manje više isti, s tim što je u odnosu snaga na nivou grada nešto drugačija situacija nego na nivou Republike", rezimirao je Blagojević.

On je rekao da razlika između SNS i DS u Beogradu nije manja od dvadesetak odsto, da postaje i veća, jer se u glavnom gradu rejting DS kruni, dok rejting naprednjaka raste.Blagojević smatra da postoje različiti mogući ishodi započetog procesa u DS, što će zavisiti od toga koliko će biti jak pokret koji se formira sa ciljem smene predsednika DS Dragana Đilasa.

Blagojević je rekao da su SPS i DS na nivou Republike na istom s tim što u glavnom gradu DS stoji bolje nego na nivou Republike, dok socijalisti nešto lošije stoje u prestonici, nego na nivou Republike, a da DS u Beogradu ima prednost od desetak odsto u odnosu na socijaliste.

Blagojević je rekao da ono što se dešava sa DS predstavlja novu šansu i za LDP i za URS.On je naveo da se rejting LDP sa pet i po odsto sa izbora u 2012. u jednom trenutku popeo na sedam procenata, ali da će se tek videti kako će birači reagovati na mogućnost koalicije LDP i SNS, dok je, kada je reč o URS-u, izrazio oprez, jer ta partija ume da iznenadi.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da vanredni republički izbori budu istovremeno sa gradskim izborima, a izbori, o kojima odluka još nije doneta, u Srbiji su neprestano tema. Njihovo raspisivanje može da izazove politička kriza i "pucanje tikve" između koalicionih partnera, smatra Blagojević.

Blagojević je rekao da su ključni prioriteti građana već 10 godina isti, a to su pitanja nezaposlenosti, životnog standarda i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track