Ministar Ružić: Srbija nije ugrožena uvođenjem viza
Foto: KURIR

Nema razloga za brigu

Ministar Ružić: Srbija nije ugrožena uvođenjem viza

Politika -
Srbija preduzima razne mere kako bi se ublažile posledice velikog broja azilanata iz Srbije, ali da sankcioniše samo grupe koje organizuju ilegalan prelazak preko granice i trgovinu ljudima, kaže ministar

BEOGRAD - Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić ocenio je danas da Srbija nije ugrožena zbog mogućeg ukidanja bezviznog režima, ali da to ne znači da ne čini sve što može kako bi se smanjio broj azilanata.

Ružić je na okruglom stolu povodom premijere predstave o azilantima "Nemačka", rekao da Srbija preduzima razne mere kako bi se ublažile posledice velikog broja azilanata iz Srbije, ali da sankcioniše samo grupe koje organizuju ilegalan prelazak preko granice i trgovinu ljudima."Postoje razne mere koje mi preduzimamo, ali se državni organi i Ministarstvo unutrašnjih poslova nikada neće opredeliti da stanu na granicu da hapse te ljude i da ih vrate, ali organizovane grupe koje iz toga ostvaruju profit moraju biti sankcionisane", rekao je Ružić.

Predstava tročlanog rediteljskog tima o azilantima iz Srbije "Nemačka", biće premijerno prikazana u Bitef teatru u Beogradu na Dan državnosti 15. februara, a organizatori očekuju da će komad doprineti boljem razumevanju te teme.Koprodukcijska predstava Centra E8 i Bitef teatra u režiji Vojislava Arsića, Milene Bogavac i Ivana Stojiljkovića, namenjena je potencijalnim azilantima, kao i onima koji strahuju od uvođenja viza i ne razumeju zbog čega veliki broj porodica traži azil.

Arsić je rekao da je komad sa podnaslovom "Sirotinjski bal" premijerno izveden u Vranju 7. i 8. februara, zapravo velika patriotska predstava, jer postavlja pitanja o određenom problemu."Patriotizam nije zabavljanje nacije, nego suočavanje sa problemima koji danas postoje. Najveće patriotsko pitanje je zašto mladi žele da odu iz zemlje", rekao je Arsić.On je dodao da je naslov predstave "Nemačka" izabran jer je to zemlja u kojoj građani Srbije najviše traže azil, čak više nego azilanti iz Rusije i Sirije, a ujedno predstavlja simbol sistema vrednosti.Rediteljka Milena Bogavac rekla je da u predstavi glumi sedmoro Roma i Srba iz Vranja, a neki od izvođača imaju i barem jedno lično iskustvo kao azilanti.

"Ova država nije po meri mladih i sve njih vezuje isti san o odlasku iz zemlje", rekla je Bogavac i dodala da je u radu na predstavi bilo upadljivo da se svi mladi osećaju loše u Srbiji, ali da su Romi skloniji da traže azil.Predstavnica Lige za Dekadu Roma Slavica Vasić rekla je da Romi češće traže azil od Srba i ostalih građana, jer nemaju šta da izgube, a tokom čekanja na odluku o azilu žive u boljim uslovima nego u Srbiji."Svaka ugrožena grupa (u Srbiji) - žene, deca, mladi... duplo je ugroženija ako su još i Romi", rekla je Vasić i dodala da navodi o mogućem ukidanju viza zbog lažnih azilanata koji su uglavnom Romi, dodatno povećavaju diskriminaciju.Okrugli sto "Na putu do Nemačke. Demistifikacija azila i položaj azilanata u modernoj Evropi", organizovan je kao najava premijere predstave, kao pokušaj podizanja opšte svesti i informisanosti građana o fenomenu azila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track