Zeman: NATO nas lagao da će bombardovati samo vojne objekte!
Foto: Reuters

Češki predsednik u Srbiji

Zeman: NATO nas lagao da će bombardovati samo vojne objekte!

Politika -
Češka vlada je bila poslednja koja se sa tim složila, uslov za saglasnost bilo je to da će se bombardovanje ticati isključivo vojnih objekata

BEOGRAD - Češki predsednik Miloš Zeman rekao je danas, povodom 15-godišnjice od intervencije NATO u Srbiji, da je njegova zemlja bila poslednja članica Alijanse koja se složila sa bombardovanjem i to pod uslovom da se akcija tiče isključivo vojnih objekata, ali da taj uslov nije ispunjen.

Na pitanje novinara da se osvrne na godišnjicu bombardovanja NATO-a i na činjenicu da je i tada bio u vlasti, Zeman je, posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, odgovorio:

"Više puta sam na to odgovarao i sada ću to rado učiniti. Češka vlada je bila poslednja koja se sa tim složila, uslov za saglasnost bilo je to da će se bombardovanje ticati isključivo vojnih objekata. Obećali su da će to ispuniti, ali taj uslov nije bio ispunjen".Zeman je podsetio da kada je tadašnji predsednik Češke predložio da se zapovedniku NATO-a, američkom generalu Vesliju Klarku dodeli najviši orden Češke - Orden belog lava, on je to kao premijer odbio.

Predsednici Srbije i Češke, Tomislav Nikolić i Miloš Zeman, složili su se danas da odnose dve zemlje krasi dugogodišnje prijateljstvo, a Nikolići je naglasio da Srbiji posebno znači podrška zvaničnog Praga dijalogu Beograda i Prištine i protivljenje daljem uslovljavanju Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

Ratni zločin: Bombardovanje voza u Grdeličkoj klisuri
Ratni zločin: Bombardovanje voza u Grdeličkoj klisuri

"Bilateralni odnosi su na visokom nivou, a političke, privredne i kulturne veze čvrste. Srbija je spremna da produbi saradnju i da intenzivira dijalog između dve zemlje. Mi se ne slažemo sa određenim potezima Češke kao što je priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, ali nas to ne sprečava da gradimo prijateljske odnose", poručio je Nikolić na konferenciji za novinare posle sastanka sa Zemanom.

Ističući da je Srbija Češkoj najvažniji partner na Balkanu, Nikolić je rekao da je velika pažnja bila posvećena budućim investicijama, grinfild i drugim, i podsetio da je ta zemlja od 2005. uložila 30 miliona evra u Srbiju.On je zahvalio Češkoj na snažnoj podršci evropskim integracijama i dodao da je Srbija spremna za pregovore i da želi što pre da otvori poglavlja.Nakon formiranja nove vlade, krećemo u reforme, nastavljamo dalje dijalog o Kosovu i u stvaranje povoljnijeg ambijenta za investicije, dodao je Nikolić."Turbulentna vremena su iza nas, Srbija je pouzdan partner u svetu i regionu", rekao je predsednik Nikolić.

Zeman je istakao da između dve zemlje postoji dugogodišnje prijateljstvo i potvrdio bezuslovnu podršku Srbiji na putu ka EU naglašivši kao najvažniji aspekt buduće saradnje smanjenje nezaposlenosti, odnosno otvaranje novih radnih mesta.U tom kontekstu, on je naveo železnički koridor Niš-Dimitrovgrad, termoelektranu Štavalj, proširivanje istoimenog rudnika..."Nezaposlenost pre svega predstavlja gubljenje ljudskog dostojanstva i svaka zemlja trebalo bi da se zalaže za mere koje bi omogućile otvaranje novih radnih mesta", rekao je Zeman.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track