TOMA FILA: Pitao sam Miloševića da li je naređivao ubistva

Ko je dao zeleno svetlo

TOMA FILA: Pitao sam Miloševića da li je naređivao ubistva

Politika -
Advokat nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ tvrdi da bi odbranio Miloševića od optužbi za ubistvo

RAZGOVOR - Ne znam ko je naređivao politička ubistva i u čije ima, ali pravno gledano nijedan krivični postupak protiv Slobodana Miloševića o tome nikada nije vođen, kaže nekadašnji Miloševićev advokat Toma Fila.

Ipak, tadašnji zamenik specijalnog tužioca Mioljub Vitorović u završnoj reči na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića označio je Miloševića kao naredbodavca?

- Nudio sam mu da iz tog procesa izdvoji postupak protiv Miloševića i podigne optužnicu. Predložio sam da branim Miloševića. Nije to učinio. Nikada ni na jednom glavnom pretresu nisu predstavljeni niti izvođeni bilo kakvi dokazi koji bi podržali tezu da je Milošević naredio ubistva.

Da li ste razgovarali sa Miloševićem o tome?

- Jesam, razgovarao sam.

I šta vam je rekao?

- Rekao mi je "pokaži mi toga koga sam ja naredio da ubiju". Čovek je umro, a da nije osuđen ni u kakvom postupku koji ga dovodi u vezu sa političkim ubistvom, niti su se, ponavljam, na bilom kom glavnom pretresu izvodili dokazi o tome.

Vuk Drašković, koji je preživeo dva pokušaja atentata....

- To što Vuk Drašković tvrdi takođe su političke manipulacije. Pa Draškovićev advokat je napisao krivičnu prijavu protiv Zorana Đinđića za Ibarsku magistralu, pa je onda tu prijavu pocepao kada je ubijen Đinđić. Rekao sam već da je Milošević govorio kako je sa Draškovićem mogao da napravi koaliciju kad god mu je to trebalo. Zašto bi mu onda Drašković smetao? Setite se uostalom ko je naložio stranci Dušana Mihajlovića da izađe iz tadašnje opozicione koalicije i da pomogne Miloševiću da formira vladu. Ili ko je imao lokalnu vlast u Beogradu. Ili ko nije učestvovao u koaliciji DOS, da bi se kasnije pokazao najvećim "dosovcem".

Danas.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track