Najnovije vesti

PROVOKACIJE ALBANACA: Preteći grafiti na kućama Srba u Orahovcu

Novi pritisak na Kosovce u Metohiji

PROVOKACIJE ALBANACA: Preteći grafiti na kućama Srba u Orahovcu

Politika
01:56h
Kuće na kojima su ispisani grafiti su prazne jer su vlasnici otišli iz Orahovca, ali su njihovi sunarodnici i komšije koji još žive u toj ulici uznemireni događajem i ispisanim porukama

ORAHOVAC - Nepoznate osobe prethodne noći su na nekoliko kuća čiji su vlasnici Srbi u Orahovcu u Metohiji ispisali preteće i grafite vulgarnog sadržaja.

Grafiti su ispisani na kućama Nedeljka i Živka Grkovića, Jovice Nedeljkovića, Dragana Nikolića i Todora Krstića.

Kuće na kojima su ispisani grafiti su prazne jer su vlasnici otišli iz Orahovca, ali su njihovi sunarodnici i komšije koji još žive u toj ulici uznemireni događajem i ispisanim porukama.

U ulici u Orahovcu gde su osvanuli grafiti je u poslednjih par meseci prodato nekoliko srpskih kuca.

Meštani kažu da grafite vide kao pritisak da i ostali Srbi iz ulice prodaju svoju imovinu.

"Ispisivanje grafita kao jedan od nacina zastrašivanja nevećinske srpske zajednice je za svaku osudu", rekao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić.

Jevtić je u saopštenju dostavljenom Tanjugu naveo da je ovakav vid pritiska loša poruka, kako onima koji žive danas u Orahovcu, tako i onima koji u Orahovac treba da se vrate.

"Želim da verujem da je ovo akt pojedinaca, ali i kao takav ne sme proći nekažnjeno jer ovaj akt izaziva uznemirenost kod Srba, ne samo u Orahovcu, već širom Kosova. Pravo na povratak je nešto što niko ne može da ospori. Srbi će se na Kosovo vratiti jer je Kosovo njihov dom", rekao je Jevtić.

Jevtić je apelovao na Srbe u Orahovcu da ne prodaju svoja imanja i kuće, i poručio da će im ministarstvo za zajednice i povratak pomoći da u Orahovcu ostanu i opstanu.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro je osudila poslednji u nizu pritisaka na srpsko stanovništvo, koji se ovoga puta dogodio u Orahovcu, u vidu pretećih poruka ispisanih na kućama čiji su vlasnici Srbi.

"To je jasna poruka preostalim Srbima iz Orahovca da se isele, a da oni koji su već otišli ne treba da se vraćaju", navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je nadležne da stanu na put uznemiravanju i zastrašivanju srpskog stanovništva i da obezbede miran i bezbedan život za sve žitelje Orahovca i pokrajine.

"To svakako podrazumeva da se krivci za ispisivanje pretećih poruka što pre pronađu i kazne", ističe se u saopštenju.

Incident se dogodio u petak, a grafiti su ispisani na kućama Nedeljka i Živka Grkovića, Jovice Nedeljkovića, Dragana Nikolića i Todora Krstića, zbog čega su meštani veoma uznemireni, podseća Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...