NEMAČKI FORUM: Šreder i Vučić otvorili skup!
Foto: Tanjug

Bivši kancelar Nemačke u srpskoj prestonici

NEMAČKI FORUM: Šreder i Vučić otvorili skup!

Politika -
Prijemu su prisustvovali predstavnici privrede Srbije i Nemačke. Počasni članovi Udruženja su lider SNS Aleksandar Vučić i Ružica Đinđić, udovica ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića
1 / 11 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder priredio je prijem u Legatu Čolaković u Beogradu povodom početka rada Udruženja "Forum Srbija Nemačka".

Prijemu su prisustvovali predstavnici privrede Srbije i Nemačke. Počasni članovi Udruženja su lider SNS Aleksandar Vučić i Ružica Đinđić, udovica ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

Gerhard Šreder je počasni član i počasni gost Udruženja "Forum Srbija Nemačka".

Na prijemu su bili nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm, ministar finansija Lazar Krstić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić.

Prijemu su prisustvovali i predsednik privremenog veća Beograda Siniša Mali, sekretar privremenog organa Beograda Goran Vesić, bivša minsitarka Kori Udovički.

Skupu su prisustvovali i predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kao i Milan Pajević, predsednik ISAC fonda i bivši šef Kancelarije za evrointegracije.

Bivši nemački kancelar je prethodno razgovarao sa liderom SNS Aleksandrom Vučićem.

Novoosnovano udruženje biće fokusirano na perspektive ekonomske i političke saradnje dve države.

Šreder je trenutno predsedavajući odbora deoničara firme Nord Stream AG, koja je vlasnik Severnog toka.

Od 2006. godine aktivan je u Rotšild grupi, u svojstvu savetnika za poslovanje u Istočnoj Evropi, Rusiji, Kini, Turskoj.

Nedavno je otvoreno upozorio na opasnosti koje vrebaju u slučaju izolacije ruskog predsednika Vladimira Putina zbog krize u Ukrajini.

Svoj stav prema Rusiji i krimskoj krizi Šreder je povezao i sa bombardovanjem SRJ 1999. godine:

"Poslali smo naše avione u Srbiju i zajedno sa NATO bacali bombe na suverenu zemlju, bez rezolucije Saveta bezbednosti UN. Zato sam oprezan kad je reč o upiranju prsta u bilo koga".

Šreder je bio nemački socijalistički kancelar od 1998. do 2005. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track