SKUPŠTINA: Sednica za izbor nove vlade u nedelju u 11 sati
Foto: Nebojša Mandić

Formiranje nove vlade

SKUPŠTINA: Sednica za izbor nove vlade u nedelju u 11 sati

Politika -
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade

BEOGRAD - Posebna sednica Skupštine Srbije, na kojoj će biti birana nova vlada, zakazana je za nedelju u 11 sati.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade, objavljeno je na skupštinskom sajtu.

Prema Zakonu o vladi, vladu bira republički parlement posle konstituisanja na predlog mandatara. Skupština odlučuje o izboru vlade u celini, a vlada je izabrana većinom glasova od ukupnog broja poslanika. Parlamentarci danas razmatraju amandmane na Predlog zakona o ministarstvima i izmene Zakona o vladi, a potom će glasati o tim aktima budući da je njihovo donošenje preduslov izbora vlade.

Novi zakon o ministarstvima predlaže da nova vlada ima 16 ministarstava - dva manje nego prethodna, kao i ukidanje pet kancelarije i dve uprave.Pored 16 ministara novu vladu će činiti i premijer i dva ministra bez portfelja, tako da će ona imati 19 članova.Prema zakonu o vladi, vladu čini predsednik, jedan ili više potpredsednika i resorni ministri, a ona može imati i ministre bez portfelja.Zakon propisuje i da broj potpredsednika vlade i ministara bez portfelja određuje skupština pri svakom izboru vlade na predlog mandatara.Za sada je poznato da će potpredsednica vlade biti Zorana Mihajlović, koja će ujedno biti i ministar građevine, saobraćaja i infrastrukture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja