VUČIĆ: Eštonova najzaslužnija za put Srbije ka EU
Foto: Tanjug

Zvanični susret

VUČIĆ: Eštonova najzaslužnija za put Srbije ka EU

Politika -
Čast nam je što prvog dana po formiranju vlade imamo tako visokog gosta. Gospođa Ešton je došla samo u Beograd, ne u region, i to je veliki i važan znak za našu zemlju, istakao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton.

Vučić je izjavio da će Srbija biti prva u ovom delu Evrope koja će već naredne godine pokrenuti razgovore o poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, što je jasan znak da želimo da uredimo zemlju i na taj način i tako dodatno stvorimo uslove za privlačenje investicija.

On je nakon razgovora s šeficom evropske diplomatije rekao da je to velika čast i dobar znak za našu zemlju. "Čast nam je što prvog dana po formiranju vlade imamo tako visokog gosta. Gospođa Ešton je došla samo u Beograd, ne u region, i to je veliki i važan znak za našu zemlju", rekao je Vučić izrazivši poštovanje zemlje prema takvom postupku, ali i prema svemu što je gospođa Ešton učinila za Srbiju.

Vučić je pomenuo da je Eštonova jedna od najzaslužnijih što je Srbija na putu ka članstvu u EU i što je prihvatila Briselski sporazum.

"Ona je više od mnogih drugih u EU želela da čuje srpske stavove i primedbe i srpske potrebe. I danas smo razgovarali o važnim temama, o nastavku puta u EU i nas sastanak nije nikako bio birokrastki", rekao je Vučić, dodajući da će Srbija već naredne godine tražiti otvaranje razgovora o poglavljima 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

"Mi želimo da uredimo našu zemlju", dodao je premijer, "da se na presude ne čeka 25 godina, želimo da naši ljudi mogu da znaju da je pravda dostižna, da nam je uređen pravni sistem. To je i jedna od važnih stvari koja će doprineti većim investicijama, jer one dolaze samo tamo gde su pravni sistemi dobro uređeni", naveo je Vučić.

Ešton: Ne sumnjam u Vučićeve kapaciteteKetrin Ešton je izrazila je zadovoljstvo zbog posvećenosti vlade Srbije napretku ka članstvu u EU i ocenila da će put Srbije biti uspešan i da neće dugo trajati.

Ešton je, a upitana da li je realno da Srbija zatviori pregovaračka poglavlja do 2018, kao sto je premijer juce najavio u ekspozeu, rekla da ne sumnja u Vučićeve kapacitete."Da sam na vašem mestu nikad ne bih sumnjala u kapacitete ovog čoveka da obori rekord kada je reč o vremenskim rokovima", rekla je ona.

"Divno je videti u Srbiji kako se krećete ka članstvu ka EU i videti toliko snažnu posvećenost i odlučnost ne samo članova Vlade, već i svih s kojima sam razgovarala. To je garancija da će taj put biti uspešan i da neće dugo trajati", rekla je Eštonova na zajedničkoj konferenciji za novinare u Beogradu posle razgovora s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Šefica evropske diplomatije čestitala je Vučiću i novoj vladi na imenovanju i izrazila zadovoljstvo što je došla u, kako je rekla, posebnu posetu Srbiji. Ešton je rekla da je s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i Vučićem razgovarala o veoma važnim pitanjima, uglavnom ekonomske prirode - o značaju razvoja privrede, o reformama koje će, kako je upozorila, biti teške, ali koje je nužno sprovesti radi boljeg života građana i ekonomske budućnosti."Nadam se da će jedna od koristi koje budete imali u odnosima sa EU biti upravo ta poruka investitorima da je dobro da dolaze, ulažu i da je poslovanje u Srbiji dobar potez", rekla je ona.

EU je, prema njenim rečima, rešena da u tome pomogne Srbiji i da osigura "čvrstu stazu ekonomskih reformi i prosperiteta". Eštonova je pozdravila rešenost premijera Vučića da u Srbiji vladaju red, poredak i pravna država, kao i da bude sprovedena reforma obrazovanja.

Podsećajući da je nekada bila ministar obrazovanja, Ešton je izrazila uverenje da ne postoji ništa važnije od ulaganja u mlade ljude, u njihove polazne osnove za život koji ih čeka kako bi mogli da grade budućnost za sebe i za svoju zemlju."Oduševljena sam što Srbija čini prve korake ka punopravnom članstvu u EU. Taj proces nije nimalo lak, što će vam potvrditi svaka zemlja članica EU koja ga je prošla, ali to je put zbog kojeg sigurno niko ko je pošao njime nije zažalio", rekla je ona.

Biti deo evropske porodice znači da su vam garantovani mir i bezbednost za vašu zemlju, kazala je Eštonova i dodala da su mir, bezbednost i ekonomska stabilnost tri ključne reči koje daju ljudima nadu za mirnu budućnost.Eštonova je izrazila zadovoljstvo što će s Vučićem i novom vladom raditi do kraja svog mandata, koji ističe krajem godine, i poručila je da je uverena da će se njeni odnosi sa srbijom nastaviti i po završetku tog mandata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track