RASIPANJE: Državna vozila nas koštaju 6,1 milijardu
Foto: Nebijša Mandić

Srbija poseduje 26.966 službenih automobila

RASIPANJE: Državna vozila nas koštaju 6,1 milijardu

Politika -
Za jednu deceniju službena vozila koštala građane koliko bi i stajala kupovina nešto manje od 50.000 „fijata 500L“

BEOGRAD - Skupo.Ukupni rashodi i izdaci za 26.966 službenih vozila u 2012. godini iznosili su više od 6,1 milijarde dinara, rekao je juče predsednik Državne revizorske institucije Radoslav Sretenović.Kao tri mostaTaj novac potrošen je za tekuće troškove (gorivo, ulje, pneumatike, parkiranje, registraciju). Ako je i u svakoj od prethodnih deset godina trošeno pedeset miliona evra na održavanje vozila, to znači da su ona građane Srbije za jednu deceniju koštala koliko bi ih koštala izgradnja 100 kilometara auto-puta, tri mosta Zemun-Borča ili kupovina nešto manje od 50.000 „fijata 500L“.Sretenović je naveo da je DRI broj vozila utvrdio ranije kod 126 budžetskih korisnika.- Od tog broja 6.244 vozila su opšte namene, a 20.722 posebne namene - to su vozila koja koristi MUP, Bezbednosno informativna agencija i Ministarstvo odbrane - rekao je Sretenović za Tanjug.Da li su vozila korišćena u skladu s propisima, saznaćemo kad DRI objavi izveštaj „Upravljanje službenim vozilima direktnih korisnika budžeta Republike Srbije“, a to će se dogoditi kad se završi procedura za žalbe za 15 budžetskih korisnika koje je kontrolisao DRI.Uredba Vlade Srbije o načinu korišćenja službenih vozila koja je juče objavljena na sajtu Vlade trebalo bi da znatno smanji kako troškove, tako i mogućnost zloupotrebe službenih vozila. Prema toj uredbi, pravo na službeno vozilo visoke klase na stalnom korišćenju ima svega dvadeset troje ljudi: predsednik države, predsednik parlamenta, članovi Vlade, predsednik Ustavnog suda i predsednik Vrhovnog kasacionog suda.Ne važi za inspekcijuSvi ostali funkcioneri i službenici moći će i dalje da koriste službena vozila, ali samo pod uslovom da to odobri komisija Vlade Srbije. Izvan uredbe, osim MUP i VS, bezbednosnih službi, ostali su Ministarstvo spoljnih poslova i organi nadležni za izvršenje krivičnih sankcija. Konačno će se znati i tačno stanje državnog voznog parka, jer su svi korisnici dužni da generalnom sekretarijatu Vlade dostave podatke o broju i vrsti službenih vozila, tipu vozila, kubikaži, svrsi korišćenja, starosti, upotrebljivosti, troškovima redovnog i vanrednog održavanja u protekle dve godine.

Kako do limuzineZADNJU REČ IMA KOMISIJA Prema juče objavljenoj Uredbi o načinu korišćenja službenih vozila, upotrebu službenog vozila odobravaće i to najduže na godinu dana komisija Vlade Srbije onim državnim organima koje nemaju pravo na njihovo stalno korišćenje. Komisija odobrava upotrebu vozila za svaki državni organ tako što utvrđuje njihov broj, klasu i namenu.

Pravila za vozačePRIJAVLJUJU NEZAKONITOSTIPrema Uredbi, vozač službenog vozila dužan je da odbije zahtev kojim mu se nalaže kršenje saobraćajnih propisa ili upotreba vozila suprotno odredbama uredbe, a dužan je da svaki takav nalog prijavi. Vozila se samo izuzetno mogu koristiti za putovanje van zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track